PREDIZBORNI PUT BLOKIRAO SELO

9. mart 2017.

U selu Tavniku kod Kraljeva prošle godine, tokom predizborne kampanj,e popravljen je put, ali meštani kišnih dana njime mogu da prođu samo u čizmama, zbog toga, ali i drugih problema – opet prete otcepljenjem od Kraljeva

Meštani mnogih sela na području kraljevačke opštine zahteve za radove na seoskoj infrastrukturi ponajviše šalju u predizborno vreme. Jer, navikli su na posebnu pažnju političara u tom periodu, pa nudeći svoju biračku naklonost od njih traže popravku, asfaltiranje puta, vodovod, kanalizaciju…Međutim, jedan broj meštana sela Tavnika kod Kraljeva, njih pedesetak iz zaseoka Džemat pred ove izbore ima neobičan zahtev. Napisali su to i u peticiji koju su uputili svim merodavnim gradskim organima i funkcionerima tražeći da se sa puta ukloni ono što im je urađeno pred prošle, parlamentarne i lokalne izbore. Ili da se, ako je uopšte moguće,. put dodatno poravi, jer kažu ,,u kišnom periodu zbog blata njime ne mogu peške bez dubokih čizama, a kolima često uz pomoć lanaca.To blato sušnih dana zameni debeo sloj prašine tako da nam je put bio mnogo bolji pre ove popravke“. Stoga je ovaj deo sela zbog tog predizbornog puta, takoreći, u blokadi.

Uz nevolje sa tako rekonstruisanim putem ponavljaju i stare probleme usled redovnog nedostatka vode, i to uprkos darežljivosti prirode. Naime, vode često nemaju, a u ataru sela postoji izdašan izvor od 22 litra vode u sekundi. No, cevovod koji su građani davno sami gradili je ostareo, pucaju cevi i curi, pa su sada slavine u domaćinstvima na višim kotama često suve. Zato su mnogi Tavničani primorani da vodu dopremaju cisternama, da kopaju bunare, jer sami nisu u stanju da vodovod saniraju. Odavno, tvrde, imaju obećanja od gradskog rukovodstva da će im pomoći, ali se to uvek ponavlja uoči izbora i sve se posle zaboravi.

Što se tiče puta, u gradskom Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem, kažu da znaju za problem, ali krivicu svaljuju na rukovodstvo mesne zajednice Tavnik, tvrdeći da su oni izvođače radova, a reč je o JP. ,,Putevi“ Kraljevo, usmerili da za nasipanje puta koriste lokalno pozajmište, što se pokazalo pogrešnim, jer je tu bilo više zemlje, nego tvrdog materijala.

Nema ni govora o našoj krivici. Radilo se to brzo pred prošle izbore i oni iz Direkcije su se dogovorili sa nekim čovekom iz susednog sela koji je dao ili prodao materijal. Tako je to bilo, ali svejedno sada ovo stvarno mora da se popravi, jer ljudi imaju velike nevolje. A, što se vode tiče, u proteklih godinu dana urađeno je nešto, nabavljene su nove cevi, ali se odužilo sa izradom tehničke dokumentacije, sa dozvolama, a ima i nerešenih imovinsko-pravnih pitanja. Sve u svemu, jeste grad nešto uradio, ali to nije dovoljno – ističe Miloš Drobnjak, predsednik mesne zajednice Tavnik.

Nameće se i pitanje zašto Tavničani smatraju da je grad dužan da im toliko pomogne? Zato što je ovo pomoravsko selo tokom poslednjih deceniju-dve postalo, takoreći, regionalni industrijski centar. Tu je sada više od dvadeset fabrika, pogona za preradu mesa, mleka, kože, kamena, za proizvodnju stočne hrane…Svako jutro iz Kraljeva i okolnih sela ovde stižu autobusi sa radnicima, a u Tavniku su izračunali da mesečno, samo od ovdašnjeg PDV-a Kraljevu ostaje više od dva miliona dinara. Međutim, gradski oci to ne cene. Tako je, tvrde, odavno, pa su zbog istih razloga 2014. godine, kako smo tada i pisali, pokrenuli peticiju za odcepljenje od Kraljeva i pripajanje Čačku, uz uverenje da bi ih Čačak rado prihvatio i uzvratio.

No, tadašnje rukovodstvo grada Kraljeva ih je obećanjima smirilo, ali se te težnje ponovo bude.

Mi, posebno odavde, iz zaseoka Džemat, smatramo da je greška što je Tavnik davno od Čačka pripojen Kraljevu, posebno kad sada vidimo da u selima tu preko puta i preko granice dva grada Kraljeva i Čačka, na slavine teče voda iz gradskog vodovoda i čak je svaki sokak asfaltiran. Siguran sam da bi ovaj naš vodosistem Čačak rado prihvatio i održavao ga, a Kraljevo za nas ne mari, iako je i ustavna obaveza da se svakom građaninu Srbije mora omogućiti da zadovolji tu osnovnu životnu potrebu – tvrdi Dragoljub Jeftović Jele, meštanin Tavnika pominjući opet mogući referendum o odcepljenju…

autor: Miroljub Dugalić

izvor: “Politika”

 

1 komentar za naslov “PREDIZBORNI PUT BLOKIRAO SELO

  1. . Idite ko boga vas molim! U ovom Kv. nema života ni nama došljacima!  

Comments are closed.