NAREDNE NEDELJE KONAČAN BILANS ŠTETE

16. mart 2016.

I na teritoriji grada Kraljeva danas je ukinuta vanredna situacija, saopštio  gradonačelnik Tomislav Ilić

Takvu odluku doneo je Gradski štab za vanredne situacije nakon sagledavanja situacije na terenu koja pokazuje da se Ibar i Zapadna Morava povlače.

Komisije za pocenu štete, rekao je Ilić, obišle su sva poplavljena domaćinstva, osim onih u kojima nisu zatekle nikoga od ukućana, pa će šteta na takvim kućama biti naknadno procenjena.

Prema rečima gradonačelnika, izveštaji komisijja pokazuju da je na ovoj teritoriji bilo poplavljeno 130 kuća, oko 150 pomoćnih objekata, na kojima štete još uvek nisu evidentirane, dok razmere štete na poljoprivrednom zemljištu treba da budu utvrđene tek nakon što se voda i odatle povuče.

On je dodao da je Vlada Srbije najavila da će naredne sedmice započeti isplata štete, ali zbog toga što, kako je rekao nije dobio zvaničnu informaciju, nije želeo da potvrdi da će se iznosi oštećenima kretati između 120.000 i 600.000 dinara, kako je u utorak rekao Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Poplavljenima su najneophodniji sušači, kako bi izvukli vlagu iz prostorija, aparati su nabavljeni i u četvrtak će u magacinu Crvenog krsta u Konarevu početi njihova raspodela.

„U kontaktu sa Vladom Srbije dobićemo svu neophodnu pomoć, zasada samo za domaćinstva, jer šteta na oranicama još nije utvrđena“, rekao je Ilić.

Popis štete na stambenim i pomoćnim objektima biće završen tokom sutrašnjeg dana, a procena štete na poljoprivrednom zemljištu sačekaće narednu sedmicu, najavio je gradonačelnik.

U poplavljenim mestima Grdica, Obrva, Mrsać, Sirča, Miločau i Šumarice primenuju se sve higijenske mere, rekao je Ilić, zahvaljujući se na pomoći vojsci i policiji i, kako je naveo, predsednicima pojedinih mesnih zajednica sa kojima je lokalna samouprava imala izuzetnu saradnju.

Voda za piće ispravna je na čitavoj teritoriji grada, a vodosnbdevanje uredno, osim u Sirči, Mrsaću i Obrvi, gde je cevovoda pokidan kada je nabujala Morava oštetila viseći most, zbog čega se meštani tih sela i dalje snabdevaju vodom iz cisterni.

Gradonačelnik je najavio da će osim cevovoda biti obnovljen i most.

Aleksandar Erac, član gradskog Štaba za vanredne situacije određen za koordinaciju sa Vladom Srbije rekao je da su sušači i 150 paketa sa hranom i vodom obezbeđeni za sva domaćinstva, kao i da će ugroženi sa ovog područja, ne računajući pomoć države, naredne nedelje dobiti i pet miliona dinara iz donacija.