POSLEDNJI POMEN FABRICI VAGONA (VIDEO)

17. mart 2017.

Fabriku vagona nisu zatvorili ni Nemci 1941. godine, jer je sedam dana posle streljanja preduzeće počelo ponovo da radi, a danas su pogoni u korovu, poručili danas bivši radnici ovog preduzeća

U Fabriku većina nas došla je kad se još nismo ni brijali, a sada smo sedi, bolesni i obespravljeni, poručili su danas u okviru perfomansa, kojim su na glavnoj kapiji preduzeća  održali poslednji pomen, njeni bivši radnici.

Njih pedesetak okupilo se da bivšem uništenom preduzeću zapale sveću i popiju nešto za dušu, pored umrlice koju su za ovu priliku odštampali na kojoj piše da je „Fabrika vagona, koju su gradile mnoge generacije, definitivno umrla u 81-oj godini, na žalost bivših zaposlenih i građana Kraljeva, a na radost tajkuna i lokalne vlasti“.

Verovatno će nas optužiti za neko skrnavljenje, ali ovim socijalno-umetničkim performansom želeli smo da pokažemo koliko smo ganuti nebrigom nadležne republičke i lokalne vlasti – kaže Dragan  Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika.

Bivši radnici ovog preduzeća razočarani su, kažu, što je vlast dozvolila da se dogodi ono što ni Nemci nisu uradili 1941. godine.https://www.youtube.com/watch?v=SJVUjuCOePo

Sedam dana posle streljanja, Fabrika vagona je ponovo počela da radi, a ovi su naše bivše preduzeće zatvorili, nazivajući to višim interesom – ističe Mitrović, tvrdeći da vagonogradnja i procesna oprema kao delovi Fabrike vagona mogu i danas profitabilno da rade.https://www.youtube.com/watch?v=4TMXRM9eU9Q&feature=youtu.be

Dragoljub Baltić iz Studenice, VKV zavarivač, bivši radnik Fabrike vagona, ima podatak da je u njoj radio tačno 38 godina, šest meseci i 10 dana.https://www.youtube.com/watch?v=AorBmAVqXYU&feature=youtu.be

Zaposlio sam se sa nepunih 18 godina 6. septembra 1975. godine i zato mi je teško da pričam o propalom preduzeću u kojem sam proveo čitav radni vek zarađujući za hleb – kaže Baltić, navodeći da će po najnovijem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju imati za petinu manju penziju, pošto se zaposlio kao maloletnik.

Narednih dana neće biti protesta radnika, ni u skupštinskoj sali u zgradi Gradske uprave, ni na ulici, jer će se, kaže Mitrović, Inicijativa za prava radnika u ponedeljak 20. marta obratiti šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu sa zahtevom da primi delegaciju iz Kraljeva.

Oni su danas upozorili sve lokalne političare da ne pokušavaju da skupljaju jeftine poltičke poene i da radnicima, kako kažu, ne prodaju mačku u džaku, jer će bivši fabrikanti insistirati samo da država postupi u skladu sa ugovorima koje im je ponudila kada su napuštali preduzeće, mnogo pre proglašenja stečaja.

Bivši fabrikanti kažu da će se u velikom broju, u znak podrške, ponovo okupiti 29. marta u Žiči kada u kuću njihovog bivšeg kolege dolaze izvršitelji da popišu stvari zarad namirenja duga za struju.

Prema rečima Mitrovića oni neće organizovano, kako su ranije najavljivali, prisustvovati predizbornom mitingu premijera Vučića 21. marta u Kraljevu.

Otići ćemo na plato ispred Hale sportova samoinicijativno i pojedinačno, a dočekaćemo premijera onako kako živimo i nećemo mu aplaudirati, jer nemamo zbog čega – poručio je Mitrović.

Bivši radnici Fabrike vagona traže da im država isplati neisplaćene zarade, odnosno u proseku oko 700.000 dinara po radniku.

1 komentar za naslov “POSLEDNJI POMEN FABRICI VAGONA (VIDEO)

  1. . Kako malo ljudi pa gde je taj narod nije valjda da se plase.Pa sta jos mogu da vam uzmu.

Comments are closed.