OTVORENA AMBULANTA NA BERANOVCU

17. mart 2017.

Stanovnici Beranovca, Jovca, Metikoša, Kovanluka, dela Ribnice, Dragosinjaca, Kamenice i Meljanice, od danas zdravstvene kartone mogu da prebace u novu ambulantu Doma  zdravlja na Beranovcu

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić svečano je otvorio ambulantu Beranovac Doma zdravlja Kraljevo u adaptiranim prostorijama Dnevnog centra za stare, u delu koji je projektom Evropske unije bio planiran za obavljanje zdravstvene delatnosti, tzv. Norveške kuće.

Gradonačelnik je istakao značaj otvaranja ambulante na Beranovcu za meštane i stanovnike okolnih naselja, koji će primarnu zdravstvenu zaštitu moći da obavljaju mnogo bliže svojim kućama. On je podsetio na to da je u isto vreme prošle godine ovde otvorena i jedna mešovita grupa Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, a početkom septembra još jedna, što je ukupno 60 dece.

Mislim da meštani ovog kraja svakog dana vide koliko se infrastrukturno bolje opremaju njihova mesta i šta je sve urađeno u ovom kratkom mandatu i na Beranovcu, i u Jovcu, Kamenici, Metikošima, Dragosinjcima i Kovanluku – rekao je gradonačelnik.

Ovo je dvadeset sedma ambulanta Doma zdravlja Kraljevo. Poslednja ambulanta primarne zdravstvene zaštite koja je u Kraljevu renovirana odnosno napravljena bila je, pre 14 godina, ambulanta Kovači.

Prema rečima Mirjane Krčevinac, direktorke Doma zdravlja Kraljevo, prostor Dnevnog centra, ustupljen za zdravstvene delatnosti, saniran je, adaptiran i zadovoljava sve principe obavljanja zdravstvene delatnosti i zakonske normative, što je i zdravstvena inspekcija ocenila.

Osnovni cilj nam je bio da primarnu zdravstvenu zaštitu učinimo dostupnom meštanima Beranovca i svih okolnih naselja, ali i da rasteretimo timove u preopterećenim ambulantama u Ribnici i Poliklinici, u kojima su naši sugrađani iz ovih krajeva do sada zadovoljavali svoje zdravstvene usluge na primarnom nivou – izjavila je direktorka.

Ona je istakla da je ambulanta opremljena pre svega sredstvima Doma zdravlja, zatim donatora i mesne zajednice, i da je u rekordnom roku, oko dva i po meseca od početka radova do otvaranja, potpuno opremljen i osposobljen prostor za rad. Ambulanta će raditi, za početak, ponedeljkom, sredom i petkom, a kako se broj registrovanih pacijenata bude povećavao, plan je da se radi tokom cele radne sedmice. Radiće jedan tim, lekar i sestra. U blizini je i apoteka.

Gradonačelnik dr Predrag Terzić je zahvalio direktorkama Doma zdravlja Kraljevo i Centra za socijalni rad, Mirjani Krčevinac i Svetlani Dražović, što su našli zajednički jezik i shvatili da Norveška kuća treba da bude mesto gde će moći da budu i ambulanta, i mešovita grupa Predškolske ustanove, i svi drugi sadržaji koji su od koristi za sve stanovnike ovih mesta.

Uspeli smo zahvaljujući predsednicima mesnih zajednica iz ovih krajeva, direktorima javnih preduzeća, meštanima koji su donirali novac. Ovo je pravi poduhvat u kome smo svi zajedno učestvovali u rešavanju jednog velikog problema. Zbog toga treba da budemo ponosni i uradimo ono što je od bitnog značaja za sve nas – da nam ne radi ambulanta samo tri dana u nedelji, već svakog dana. A da bi radila svakog dana, neophodno je da svi prebacimo svoje kartone ovde. Ja ću danas prebaciti svoj, a očekujem da i vi to uradite u narednih nekoliko nedelja i da za nekolikom meseci imamo ambulantu koja će raditi u punom obuimu, pa da rešavamo druge probleme – poručio je gradonačelnik Kraljeva.