NOVA HALA ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU

21. mart 2017.

Izgradnja sportske hale Doma učenika srednjih škola u Kraljevu biće završena, prema očekivanjima nadležnih do 1. septembra, a radove na izgradnji objekta danas je obišao ministar prosvete Mladen Šarčević

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčevića drugi put je za tri meseca posetio Kraljevo. On je obišao Dom učenika srednjih škola Kraljevo i radove na izgradnji sportske hale.

Gradonačelnik Kraljevo je istakao da ga posebno raduje što je ministar Šarčević sve što je obećao prilikom njihovog prvog susreta, ali i prvog obilaska Kraljeva, i ispunio.

Hala sportova će uskoro biti završena i već od 1. septembra ćemo moći da vidimo decu koja će tu imati mogućnost da obavljaju različite fizičke  aktivnosti i da se bave sportom.

On je izneo i da je sa ministrom Šarčevićem prilikom ove posete bilo razgovora o reformama koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planira da izvede, o dualnom obrazovanju, o uvođenju informatike u srednje škole, različitom i novom shvatanju načina funkcionisanja visokih škola, fakulteta, univerziteta.

Ministar je podsetio da je kraljevački Dom učenika, dobitnik dve Svetosavske nagrade: – – Stvarno je milina videti spoj učenja, umetnosti, lepo uređenih prostora i kuhinje i svega onoga što krasi jedan učenički dom, jedan dobar kolektiv. Svojevremeno sam, pre više od 30 godina, radio u jednom učeničkom domu, i znam da je to jedan poseban pedagoški posao i jako ga poštujem i cenim. Nastavnici su tu i mame i tate i profesori i neko ko o učenicima brine apsolutno kao i roditelji – rekao je ministar Šarčević.

On je ocenio da ova sportska hala, čija je izgradnja pri kraju može da bude dobar model za buduće sale u Srbiji i obećao da će 1. septembra doći da u njoj odigra neku utakmicu.

Prema rečima direktora Doma učenika srednjih škola Dragutina Karanovića, .Ministarstvo je posle dve, izdvojilo sredstva i za treću, završnu fazu – uređenje prostora oko sportske hale i za sve infrastrukturne priključke.

Sredstva – 45 miliona dinara za izgradnju sportske hale obezbedilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pomogla je i lokalna samouprava, koja je, bez nadoknade, dodelila zemljište Ministarstvu a za potrebe Doma, i koja pomaže i oko finansiranja infrastrukturnih priključaka za sportsku halu.

Gradonačelnik Predrag Terzić je razgovor sa ministrom prosvete iskoristio da pomene mogućnost otvaranja izdvojenog odeljenja neke od srednjih stručnih škola ili Gimnazije u Ušću, koje je od centra grada udaljeno 50 kilometara i deca svakodnevno putuju do Kraljeva i nazad čitavih 100 kilometara.