PRVA “PAMETNA” ŠKOLA U KRALJEVU

22. mart 2017.

Zahvaljujući kompaniji Huawei, škola “Vuk Karadžić” opremljena je kompletnom informaciono-komunikacionom infrastrukturom za uvođenje digitalnog sadržaja u nastavu, kao i sistemom  video nadzora 

Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije Huawei,  škola Vuk Karadžić je prva škola u pilot projektu kojim je planirano opremanje oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji.

Na svečanosti povodom početka primene projekta ”Pametna učionica” ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  rekao je da uskoro počinje realizacija E-prosvete, čiji je prvi korak uvođenje Elektronskog dnevnika. Ministar je pojasnio da će u početku deo projekta biti oko 200 škola iz cele Srbije. U prvoj fazi kreće projekat elektronski dnevnik, a bar jedna kraljevačka škola će biti u tom projektu, najavio je ministar prosvete.

E-prosveta, kaže ministar, počinje od elektronskog dnevnika i završava se kroz razne druge modele nekih savremenijih vidova rada.

Kvalitet nastave će kroz digitalizaciju biti podignut na viši nivo, ali ćemo i brzo moći da otkijemo gde su slabosti u nastavi i da brzo reagujemo na otklanjanju istih – istakao je Šarčević.

Ideja je bila, rekao je Šarčević, da pilot-projekat bude škola koja ima i područna odeljenja da bi ta kompanija, kada opremi jednu školu, opremila nekoliko zgrada, pa je izbor pao na OŠ „Vuk Karadžić“.

U ime kompanije  Huawei  Li Mengkun izrazio je  zadovoljstvo što kompanija ima priliku da sarađuje sa Ministarstvom prosvete u procesu transformacije obrazovnog sistema u Srbiji.

Kao lider u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kompanija Huawei nastoji da oplemeni život komunikacijom, a naša inovativna rešenja, proizvodi I usluge koriste se u više od 170 zemalja I regiona, opslužujući više od jedne trećine svetske populacije – rekao je Li Mengkun.

Kroz projekat opremanja škola informaciono-komunikacionom opremom biće omogućeno povezivanje škola sa drugim naučnim i obrazovnim  institucijama u zemlji i svetu,  te se vrlo lako mogu organizovati predavanja na daljinu,  čime se povećava kvalitet nastave,  a ujedno smanjuju troškovi putovanja i organizacije nastave.

Kompanija „Huavej“ je dala veliku donaciju školi i nadam se da će ona doprineti i deci koja pohađaju matičnu školu u Ribnici i deci u izdvojenim odeljenjima na Beranovcu, u Zmajevcu i Kamenici – rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.