NE ODUSTAJEMO, NEĆE NAS ZAPLAŠITI

23. mart 2017.

Bivši radnici „Fabrike vagona“ odustali su pre dva dana od protesta ispred kraljevačke nove Hale sportova u kojoj je na mitingu govorio aktuelni premijer, kao i od svakodnevnih protesta, ali ne i od zahteva da im se isplate zaostale zarade

Odustali smo od protesta tokom predizbornog mitinga Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, zato što nam je iz službi bezbednosti sugerisano da policija ima instrukcije da suzbije svako neprijavljeno okupljanje, kaže Dragan Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika.

On dodaje da nije želeo da povede ljude u eventualni sukob sa policijom.

– Po gradu se, čujem, priča kako sam dobio novac da do protestnog skupa ne dođe, ali znam da je to zato što sam gurnuo prst u osinjak i pomrsio konce nekima koji su zainteresovani za Fabriku vagona, zbog čega žele da minimiziraju naše zahteve i da nas zaplaše – smatra Mitrović.

Mitrović je pozvao na današnji sastanak u skupštinskoj Sali zgrade Gradske uprave bivše radnike da ih informiše o, kako je rekao, činjenici da će „borba za ostvarivanje prava potrajati i da svakodnevni protesti ne treba da se nastave“:

– Neka ljudi idu da rade i da obezbeđuju svoju egzistenciju, a mi ćemo nastaviti naše pregovore i borbu. Živeće se i posle izbora – poručio je on.

Borba će se, kaže, nastaviti u institucijama sistema.  Predstavnici kraljevačke Inicijative za prava radnika imali su, saznajemo sastanak sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom u Kragujevcu na kojem je, prema rečima Mitrovića, ministar Vulin  bivše radnike „Fabrike vagona“ pokušao da uputi na Fond solidarnosti.

Primetio je naše negodovanje, pa smo mu objasnili da naši brojni pregovori na temu neisplaćenih zarada nisu vođeni za isplatu minimalne zarade, već za poštovanje sporazuma koje je država potpisala sa nama kada smo odlazili iz preduzeća i kojima se obavezala da nam isplati neizmirene zarade – prepričava Mitrović, pojašnjavajući da je ministar Vulin, kada je pročitao sporazum rekao da je to „problem koji ne može da se reši za 20 minuta“ i da će zakazati sastanak u Beogradu na koji će, pored bivših radnika pozvati i predstavnike Ministarstva privrede.

Pisali smo i Majklu Devenportu, šefu Delegacije EU u Srbiji zahtevajući da nas primi, očekujemo pozitivan odgovor, jer želimo da znamo da li je tačno kada predstavnici vlasti kažu da bi oni „isplatili novac, ali da to ne dozvoljava MMF“ – pojašnjava Mitrović, tvrdeći da tako „samo pokušava da potraži pomoć kod onih koji radnicima institucionalno mogu da pomognu, pošto je najviše onih koji tvrde da to ne mogu, jer nije u njihovoj ingerenciji“.