PISMO IZ SUDA KASNILO ŠEST GODINA

23. mart 2017.

“Iz nekog razloga” sud godinama nije obavestio stranke da su dobile spor, za to vreme hotelima HTP Fontana iz Vrnjačke Banje upravljala strana koja je izgubila spor, a kada su “pobednici” saznali da je vlasništvo odavno njihovo, bilo je kasno

Članovi konzorcijuma su za presudu saznali tek početkom marta ove godine, a u međuvremenu, HTP Fontana uz Vrnjačke Banje upravljali su zastupnici kapitala. Firma je zaduživana, ubrzo oterana u stečaj, delovi hotelskih celina su prodati, a neki bagatelno, poput pre desetak dana jednog od glavnih hotela, Zvezda. Kupio ju je Filip Cepter za 132 evra po kvadratu. Ostatak imovine takođe čeka nove vlasnike.

HTP Fontana privatizovana je u avgustu 2005. godine po ceni od pet miliona evra u ratama na šest godina i sa obavezom ulaganja od tri miliona. Do maja 2007. godine izmirene su prve dve rate u ukupnom iznosu od 2,3 miliona evra i u imovinsku kartu preduzeća, kao deo ugovorenog investicionog programa, uneto je i oporezovano apartmansko naselje “Jezero”, kupljeno te godine za 150.000 evra. Agencija za privatizaciju najpre je to prihvatila kao deo investicionog programa, sa čim se saglasio i revizor, ali je potom osporila. Razlog: prodavac apartmana tu promenu imovine nije uneo u svoje bilanse.

Paralelno sa ovim procesom, sredinom 2006. dva člana konzorcijuma uhapšena su pod sumnjom zloupotreba u privatizaciji, ali su nekoliko meseci kasnije pušteni bez podizanja bilo kakve optužnice.

Taj period, međutim, bio je dobro iskorišćen. Od malih akcionara, preplašenih zbog pritvora dvojice vlasnika, firma Arius, registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima, po prepolovljenim vrednostima otkupljuje 11 odsto udela u HTP Fontani. Nakon što je osporeno ulaganje i smanjena vrednost firme, Arius je pokrenuo tužbu kako bi svoje učešće podigao na 27 odsto, odnosno istisnuo konzorcijum iz upravljanja osporavajući njihov većinski paket. Sutkinja Privrednog suda u Kraljevu, Miljkica Radovanović, presudila je 2007. godine u korist Ariusa, a članovi konzorcijuma su isterani iz firme. Privredni apelacioni sud tu presudu je poništio i u novembru 2010. prosledio kraljevačkom sudu, koji je o tome trebalo da obavesti stranke u postupku.

Obaveštena je, međutim samo firma sa Devičanskih ostrva, ali je ona nastavila da uz predstavnike države upravlja preduzećem. Na omotu dostavnice koja je prosleđena HTP Fontani, piše “zatvorena firma”, iako je u to vreme itekako radila. Konzorcijumu, međutim, niko nije dostavio presudu na osnovu koje bi bili vraćeni kao vlasnici u kupljeno preduzeće.

Interesantno je da sudija koja je donela prvostepenu presudu u korist Ariusa, sada vodi i stečaj HTP Fontane, koji se odvija po modelu bankrota. Već je prodat hotel “Goč”, pre dve nedelje otišla je i Zvezda 1, po početnoj ceni od 1,45 miliona evra za 11.000 kvadrata, uključujući tu i kongresni centar, a prodat je i kultni kafe Švajcarija, po nešto višoj ceni, za 911.000 evra, ili 4.140 evra po kvadratu. Uskoro se očekuje licitacija nezavršenog hotela Zvezda 2, koja je već jednom bila neuspešna, a sada će biti ponuđena po nižoj ceni, posle čega sledi slobodna nagodba. Obeštećenje prvih vlasnika, zbog otete imovine i zbog neosnovanog pritvora, niko ne pominje.

Sud tvrdi da niko nije oštećen

U Privrednom sudu u Kraljevu priznaju da “iz nekog razloga članovima konzorcijuma nije bila uručena presuda punih šest godina”. Kažu i da su se predstavnici menjali pa “možda se nije znalo kome treba dostaviti”. Tvrde, međutim, da stranke nisu pretrpele štetu, jer je tužbeni zahtev Ariusa na apelaciji odbijen.

Bez odgovora

Vojkan Strugar, jedan od članova konzorcijuma i njegov ovlašćeni zastupnik, rekao je za Danas da je od 2012. godine slao dopise svim nadležnim institucijama, obavestio ih da je imovina kupcima oteta, ali niko nije reagovao. Samo je premijeru Aleksandru Vučiću dostavio 15 pisama, a ni na jedno nije dobio odgovor. On dodaje i da je nakon saznanja o presudi u korist konzorcijuma zatražio od suda da uvede privremenu meru, kojom bi se sprečila dalja rasprodaja HTP Fontane, ali to nije usvojeno.

autor: M. N. Stevanović

izvor: “Danas” (http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=341750)