DA TO BUDE POSLEDNJI RAT KOJI PAMTIMO

24. mart 2017.

Praštamo, ali ne zaboravljamo, poručuju članovi porodica stradalih u ratovima 90-ih uz nadu da se sukobi na ovim prostorima, ali i nikad i nigde više neće ponoviti

Crni spisak stradanja u ratovima 90-tih na teritoriji kraljevačke opštine zaustavljen je na broju 105, a grad na Ibru je i ove godine obeležio tužnu godišnjicu komemoracijom, programom “Žao mi je čoveka” i parastosom, koji su uz episkopa žičkog Justina služili sveštenici eparhije žičke. https://www.youtube.com/watch?v=CQsVlValmnw&feature=youtu.be

Od 1990. do 1999. godine stradalo je 78 Kraljevčana, ali u gradu na Ibru sada živi i 27 porodica, uglavnom sa Kosova i Metohije, čiji su najmiliji takođe ubijeni.

Posle svakog rata ponavljamo nadu da ratnih sukoba više neće biti, ali se oni opet događaju i mnogi ostaju bez najmlijih, zato je ovo dan nade da će to biti poslednji rat koji smo zapamtili – rekao je pozdravljajući tužni skup gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

On je podsetio da je današnji pomen stradalima grad Kraljevo organizovao u saradnji sa udruženjima palih boraca, ratnih vojnih veterana i ratnih vojnih invalida.

Danas bi, da rata nije bilo, svi ti vojnici, oficiri i podoficiri koji su pali na braniku otadžbine, bili naši sugrađani, imali potomke i doprinosili razvoju grada i zemlje – rekao je Terzić, izražavajući nadu da Srbija više neće učestvovati u ratovima i da će budućnost doneti period mira i stabilnosti.https://www.youtube.com/watch?v=0iutwg4d014&feature=youtu.be

Grad, dodao je on, usvojio je odluke koje su omogućile da prilikom konkurisanja za javne radove za popis nelegalno sagrađenih objekata sva deca plaih boraca iz tehničke struke dobiju mogućnost da budu angažovana i da je lokalna samouprava pre nekoliko dana, zahvaljujući ugovoru o saradnji sa Univerzitetom Union-Nikola Tesla, predvideo da deca palih boraca, dea bez oba roditelja i osobe sa invaliditetom imaju mogućnost da besplatno studiraju.

Prema podacima Udruženja porodica palih boraca u ratovima od 1990. do 1999. godine u Srbiji je poginulo 5.775 ljudi, ali taj spisak, još nije konačan, jer još ima onih kojima se grob ne zna.

Milisav Vujanac, predsednik Udruženja porodica palih boraca u ratovima 1990. do 1999. godine, koji je 1991. godine izgubio sina jedinca, kaže da je današnje okupljanje znak da Srbi praštaju, ali ne zaboravljaju i pozvao Vladu Srbije da sledeće godine centralnu proslavu obeležavanja godišnjice planira u Kraljevu, ocenjujući da je naš grad u poslednjem ratu podneo najveće žrtve.

Sreten Lazović, predsednik Uduženja učesnika ratova 1990-1999. rekao je da zbog upotrebe osirumašenog uranijuma treba pronaći odgovorne i krivce, a da se istovremeno građanima Srbije isplati odšteta za sva stradanja 1999. godine.

Saša Košanin iz varošice Ušće izgubio je brata blizanca Srđana Košanina, kapetana prve klase na Košarama 19. aprila 1999. godine. https://www.youtube.com/watch?v=BH_EGlh66tY&feature=youtu.be

Ostaje bol, tuga, jer je moj brat, nažalost, doživeo sudbinu predaka: njegovo dete rođeno je 53 dana posle njegove smrti, naš otac ostao je bez oca kada je imao samo godinu dana, a majka je bila beba od 20 dana kada je njen otac poginuo na Sremskom frontu – kaže Saša, dodajući da je Vojska Srbije izašla u susret porodici njegovog brata kada ja zaposlila njegovu suprugu i dodelila joj stan u kojem u Beogradu živi sa kćerkom koja je sada gimnazijalka.

Danas su i u kasarni „Jovan Kursula“ u Jarčujku, položeni venci na spomenik poginulim pripadnicima 252. oklopne brigade, a zatim su i u kasarni Ribnica, u znak sećanja na stradale, učesnici današnjeg pomena žrtvama obišli bogoslužbeni prostor i spomen-sobu Druge brigade, čiji poseban deo zauzimaju eksponati i pano sa fotografijama i podacima stotinu šest boraca palih u ratovima od 1990. do 1999. godine, sa teritorije našeg grada. Oni čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade, uz želju da se ratovi nikome i nikada više ne događaju.