SREDSTVA ZA PROTIVGRADNE STRELCE

1. april 2017.

Štabu za vanredne situacije i gradskim većnicima biće upućen predlog da strelci angažovani za odbranu od grada ubuduće, uz 4.000 dinara mesečno tokom šestomesečne protivgradne sezone, od države dobijajuu isto toliko i od lokalne amouprave

Strelce angažovane za rad u sistemu odbrane od grada na teritoriji naše lokalne samouprave, a povodom predstojeće protivgradne sezone i angažovanja grada Kraljeva u funkcionisanju sistema protivgradne zaštite, primio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa rukovodiocem Odeljenja za civilnu zaštitu Zdravkom Maksimovićem.

Grad Kraljevo je prošle godine iz tekuće budžetske rezerve izdvojio tri miliona dinara za kupovinu 100 protivgradnih raketa kratkog i srednjeg dometa. Prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na teritoriji grada Kraljeva aktivne su 24 stanice i svaka ima jednog protivgradnog strelca i jednog zamenika. Predviđeno je da teritorija grada bude pokrivena sa 27 stanica, ali zbog nemogućnosti da se pronađu ljudi na samom terenu, koji žive na tim područjima i mogu brzo da reaguju, tri ne funkcionišu.

Od države strelci dobijaju 4.000 dinara mesečno, a uvek kada napuštaju kuću nose i radio-stanicu, uvek moraju da budu pripravni, da se ne udaljavaju od kuće, jer može doći do pojave oblaka.

Mislim da je taj iznos koji dobijaju šest meseci u godini, veoma mali. Iz tog razloga, iako nije u nadležnosti grada, predložiću na Štabu za vanredne situacije, koji smo zakazali za utorak, da za naše strelce izdvojimo iz budžeta grada još po 4.000 dinara mesečno, koliko i Republika – rekao je gradonačelnik.

On se nada da će svi članovi Štaba za vanredne situacije, a zatim i svi članovi Gradskog veća, podržati ovaj predlog i da će protivgradni strelci raditi kako treba tokom cele sezone. Gradonačelnik im je, u svakom slučaju, poželeo što manje posla.

Kako je objasnio Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite, protivgradni strelci, koje angažuje RHMZ na ispaljivanju protivgradnih raketa, rade na poslovima vezanim za ispaljivanje samih raketa, na održavanju prilaza, pristupa protivgradnim stanicama, košenju trave, uređivanju stanica i održavanju objekta.

Maksimović je istakao da je celo područje Srbije, kao i ovog dela Balkana visokorizično, ali se nada da će država u budućnosti možda pronaći neke nove metode borbe protiv gradonosnih oblaka. Protivgradna sezona počinje 15. aprila i traje šest meseci.

tekst i foto:  FB stranica gradonačelnika Kraljeva