MOST ZA NOVI ŽIVOT

1. april 2017.

Bujična Bukovička reka godinama je u poplavama odnosila most na imanju Marije Balabanović, ali je novoizgrađeni urađen tako da članovi 28 domaćinstava iz ovog sela, koji zavise od tog mosta, konačno mogu da odahnu

Radove na izgradnji mosta na imanju porodice Marije Balabanović u Bukovici, za koje je grad Kraljevo obezbedio sredstva, obišao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa članovima Gradskog veća Ivanom Bunardžićem i Milanom Miloševićem.

Rešavanje ovog dugogodišnjeg problema počelo je nakon prijema koji je gradonačelnik, sa saradnicima, organizovao za građane Kraljeva. U pomoć je pritekla i Mesna zajednica odnosno njen predsednik Nebojša Stefanović.  

Marija Balabanović kaže da most koji su dobili za njih predstavlja „drugi, novi, život”.

Dat nam je drugi život sa ovim mostom. Mi imamo tamo, sa druge strane mosta, put. Mi tamo idemo kod lekara, na pijacu, vozimo sve što proizvedemo preko tog mosta. Dok nismo imali ovaj most, mučili smo se. Muž i sin su pravili drveni most, pa ga odnese voda, i tako svaki put – priča Marija, uz zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli u rešavanju njihovog problema.    

Predsednik MZ Bukovica Nebojša Stefanović kaže da su u poslednje dve godine u selu uradili tri mosta, a da planiraju da urade i most na putu Josifljevići-Bukovica, gde poljoprivredni proizvođači obrađuju oko 30-40 hektara zemljišta.

Prema rečima člana Gradskog veća Ivana Bunardžića, od 2002. godine most nije u funkciji, a sve ovo vreme porodica Balabanović se snalazila da dođe do svog imanja, od kojeg živi, kako bi ga obrađivala. Posle više meseci, posao je priveden kraju, treba još da bude postavljena zaštitna ograda.

Bukovička reka je bujična, a uz to korito nije čišćeno, tako da su poplave svaki put odnosile most. Međutim, kaže Bunardžić, most je podignut na određenu visinu i urađen kvalitetno, tako da nema bojazni da će se nešto slično sada dogoditi.

U ove radove je uloženo, iz sredstava za redovno održavanje Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, oko 1.200.000 dinara.

Gradonačelnik dr Predrag Terzić ističe da, iako se sa stanovišta budžeta grada ova investicija ne smatra velikom, ona je izuzetno značajna za stanovnike dvadeset osam domaćinstava koja se nalaze sa desne strane Bukovičke reke.   

Kako su petnaest godina reku prelazili bez mosta i bili odsečeni od sveta svaki put kada je voda imala veći vodostaj, izgrađeni most im mnogo znači – smatra gradonačelnik.

izvor: www.kraljevo.org