UZ SVETSKI DAN ROMA – ZA BOLJI SUŽIVOT

8. april 2017.

Gotovo 90 odsto pripadnika romske populacije nema posao, četvrtina nikada nije išla u školu, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina, a Romkinje žive za 25 godina kraće od prosečnog životnog veka stanovnika Srbije

U Srbiji, prema poslednjem popisu iz 2011. godine, živi 147.000 Roma, kojima su siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje svakodnevnica, pa su i dalje najugroženiji deo populacije. Danas se obeležava Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. Ovaj datum izabran je za Dan Roma u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena “Đelem, đelem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Gotovo 90 odsto pripadnika romske populacije nema posao, četvrtina nikada nije išla u školu, a zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina.

Romkinje su u još težoj poziciji, jer one žive za 25 godina kraće od prosečnog životnog veka stanovnika Srbije.

Nedavno je usvojena nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, do 2025. godine, koja bi trebalo da doprinese daljem unapređenju stanja i njihovog socijalno ekonomskog položaja. Oni se, ipak, i dalje svakodnevno susreću sa mnogim problemima, pa je ovaj dan prava prilika za podsećanje na bogato i veliko nasleđe i raznolikosti te najveće etničke manjine u regionu.

Povodom Svetskog dana Roma, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić primio je njihovu delegaciju i partnere sa kojima sarađuju na poboljšanju uslova života romskog stanovništva u našem gradu. Uz gradonačelnika, sa gostima je razgovarao i član Gradskog veća resorno zadužen za zaštitu i unapređenje ljudskih prava Milun Jovanović, kao i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici institucija koje sarađuju sa romskim udruženjima – Centra za socijalni rad, Crvenog krsta Kraljevo, Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Kraljevo, „Praksisa“, Danskog saveta za izbeglice, Udruženja „Fenomena“, učenici Ekonomske i Mašinske tehničke škole „14. oktobar“ sa profesorkom.

Gradonačelnik Kraljeva je čestitao praznik predstavnicima Roma, koji su na sastanak poveli i svoje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola i studente fakulteta. U delegaciji su bili predsednik RNVO „Ruke prijateljstva“ Zoran Petrović, koordinator za romska pitanja Dobrica Parmak, kao i predstavnici Udruženja Roma Vrnjačke Banje.

Na sastanku je bilo reči o problemima Roma, o pravno nevidljivim osobama, o onim osobama koje ne mogu da prijave svoje prebivalište, pa to čine preko novog instituta – prijavljivanje adrese prebivališta preko Centra za socijalni rad, o infrastruktirnim problemima koji postoje u romskim naseljima, o nemogućnosti Roma da dođu do zaposlenja, kao i mnogim drugim pitanjima, a sve u cilju pomoći predstavnicima romske zajednice da što kvalitetnije žive i da se više uključuju u sve društvene tokove.

Kako je istakao gradonačelnik dr Predrag Terzić, grad Kraljevo je jedan od retkih u Republici Srbiji koji obezbeđuje jednokratnu novčanu pomoć, a 70 odsto korisnika ove pomoći pripada romskoj zajednici. On je podsetio i na dobru saradnju grada Kraljeva i romskih udruženja.

Nadam se da ćemo u budućnosti, posredstvom koordinatora za romska pitanja, uspevati da i dalje uspešno rešavamo pitanja romske zajednice – poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Predstavnik delegacije Zoran Petrović smatra da je prijem kod gradonačelnika Kraljeva i njegovih saradnika znak da grad brine o svim svojim sugrađanima i da nastoji da odgovori na potrebe romske populacije i pomogne u njihovom rešavanju.

Domaćini i gosti su nakon prijema obišli i izložbu na kojoj su predstavljeni slavni Romi, priređenu u holu zgrade Gradske uprave.

Predsednik RNVO „Ruke prijateljstva“ i član Gradskog veća učenicima romske nacionalnosti podelili su i vaučere za školski pribor nabavljen zahvaljujući pomoći grada. Ovo udruženje je, za Projekat „Humanost za unapređenje položaja Roma i Međunarodni praznik“, dobilo sredstva od grada Kraljeva, na osnovu Odluke o sufinansiranju programa rada udruženja građana.