KAKO JE KRALJEVO PROSLAVILO IMENDAN

20. april 2017.

Obeležavajući dan kada je grad dobio današnje ime, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u serijalu „Kraljevčani“ predstavila je Milomira Kragovića, srpskog književnika, novinara i izdavača, koji Kraljevo nosi u srcu

Čestitke sugrađanima povodom Imendana grada uputio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić obraćajući se na prigodnom programu u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, posvećenom ovom značajnom datumu u istoriji našeg grada i znamenitim Kraljevčanima.

Kraljevo je jedan od retkih gradova koji ima privilegiju da slavi dva rođendana – Imendan, 19. aprila i Kraljevdan, 7. oktobra. Nadam se da ćemo i u budućnosti slaviti praznik koji obeležavamo u znak sećanja na 19. april 1882. godine, kada je prvi srpski kralj u novovekovnoj istoriji, prvi kralj posle Kosova, kako se tada govorilo, kralj Milan Obrenović, dao ime gradu Kraljevu. Nadam se da ćemo se podsećati značaja ovog dana, da ćemo svi zajedno živeti u jednom lepšem i boljem gradu – poručio je gradonačelnik dr Predrag Terzić.

U svojoj dugoj istoriji naš grad je više puta menjao ime – Rudo Polje, Karanovac, Rankovićevo, Kraljevo…

Prilikom posete kralja Milana tada varošici Karanovac, 1882. godine, tokom putovanja po Srbiji, delegacija opštine Karanovac mu je 19. aprila podnela pisanu molbu da Karanovac, „zato što mu je tursko ime, drugačije nazove“. Kralj je udovoljio molbi i predsedniku kraljevske Vlade Srbije Milanu Piroćancu naložio da pošalje telegram iz karanovačke pošte ministru unutrašnjih dela Milutinu Garašaninu, u kome je pisalo:

„Na molbu Karanovčana, Njegovo veličanstvo kralj naredio je da se Karanovac, u spomen dolaska kralja u ovu varoš, nazove danas Kraljevo. Izvolite odmah napisati ukaz pod 19. i štampati u zavničnim novinama“.

Ukazom kralja Milana Obrenovića od 19. aprila 1882. godine Karanovac je promenio ime u Kraljevo, kao uspomenu na proglašenje Kraljevine Srbije i dolazak prvog krunisanog vladara posle kosovske tragedije u ovu varoš. Karanovačka opština je nazvana Kraljevskom opštinom, a Karanovački srez Kraljevskim srezom.

Kralj Milan je tom prilikom posetio i razrušeni manastir Žiču, kada je naredio i da razrušeni manastir bude obnovljen. Po povratku u Kraljevo je dočekan bakljadom. U ime svih Kraljevčana, pozdravio ga je član Opštinskog suda Mihailo Čebinac. Kralj je odgovorio kratkom besedom. Prema pisanju tadašnje štampe, „kuće, dućani, prošće i drveće“ su bili okićeni zastavama, cvećem i lampionima. Priređen je vatromet, „možda prvi u Kraljevu, ali toliko divan, da ga je retko i u Beogradu videti“. Svečanost, uz pesmu i igru, trajala je duboko u noć.

Kralj je sutradan napustio Kraljevo i sa svojom svitom nastavio put ka Trsteniku, Kruševcu i ka novooslobođenim krajevima.

Obeležavajući, uz brojne druge institucije, dan kada je grad dobio ime koje s ponosom nosi, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, među brojnim programima, organizuje i serijal „Kraljevčani“. Ovogodišnji Imendan je bio prilika da se prisetimo još jednog znamenitog Kraljevčanina odnosno nekoga koga smo prisvojili kao Kraljevčanina, a koji je proneo slavu našeg grada.

Kraljevčanima je ovog puta predstavljen Milomir Kragović, srpski književnik, novinar, izdavač, koji se školovao u Raški, gde je i rođen i živeo osam godina, ali i u Kraljevu i Beogradu, po profesiji ekonomista. Bio je dugogodišnji urednik „Borbe“, „Osmice“, „Verzal presa“, „Novosti“, bavi se izdavaštvom, objavio je 35 knjiga – pesama za decu i odrasle, romana. Njegova dela su prevođena na italijanski, španski, engleski, kineski, ruski, češki, nemački, makedonski i slovenački jezik.

Kako sam kaže, Kraljevo je grad njegove mladosti, jedan od najlepših gradova. Pre pola veka, Kragović je, kao mladić, sa prijateljima Kraljevčanima pokrenuo časopis „Oktobar“, kojeg se, kao i reke Ibar, Ulice heroja Maričića i mnogih drugih obeležja Kraljeva, rado seća.

Drago mi je što je Kraljevo uvek bilo grad kulture, a današnji nastavak te literarne tradicije su kraljevačka Biblioteka, Povelja, Dejan Aleksić, Goran Petrović, Nedeljković, brojni slikari… Kraljevo je uvek bilo lepo mesto za afirmaciju kulture uopšte – istakao je Kragović, koji je nedavno dobio i nagradu „Zlatni beočug“ za trajni doprinos kulturi Beograda.

 – Uradio sam više nego što sam očekivao, a sve je počelo u Kraljevu. Zato se uvek sa radošću vraćam u ovaj grad – poručio je Kragović.

Programu u gradskoj Biblioteci, koja je bila nosilac centralnog programa obeležavanja Imendana grada, prisustvovali su brojni pripadnici lokalne vlasti, predstavnici Eparhije žičke, Vojske, Zavičajnog društva, udruženja, organizacija, a u umetničkom delu programa su učestvovali učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

izvor: www.kraljevo.org