LEPŠI SU NARCISI NA LIVADI, NEGO U VAZI

14. maj 2017.

Oko 3.000 zaljubljenika u prirodu danas je, po lepom vremenu, bilo deo tradicionalne turističko-sportsko-rekreativne manifestacije „Narcisu u pohode”, koja je na na planini Stolovi održana 61. put

Dugo godina ova manifestacija bila je poznata pod nazivom «Berba narcisa», ali u međuvremenu podignuta ekološka svest i u samom nazivu «Narcisu u pohode» podrazumeva da je manifestacija namenjena zaljubljenicima u prirodu, planinu Stolovi i ovaj divni cvet koji treba da raste na planinskim livadama, a ne da posle izleta u prirodu završi u kuhinjskim vazama. Ove godine je onih koji uživaju u nacisima «prosutim» po zelenim livadadama bilo, kako se procenuje, oko 3.000.

Planinarima su na raspolaganju bile dve staze, u zavisnosti od kondicije učesnika. Duža staza je duga 21 km, sa 1000 metara uspona. (Kamenica-Orlovac-Ravni sto-Nilovska previja-Usovica 1375 mn)-Ravni sto-Orlovac-Debelo brdo-Brezna).

Učesnicima slabije kondicije bila je namenjena staza dužine 11 ilometara sa 700 metara uspona (Kamenica-Orlovac 938 mnv-Debelo brdo-Brezna). Kod nekadašnje osnovne škole u Brezni (sada planinarski dom «Zorica Gizdavić») bio je obezbeđen besplatan ručak (pasulj).

Narcis je, na planinanama, vesnik proleća, cvet koji ima prirodno, umetničko i mitološko značenje. 

Legenda kaže da je ime dobio po mladiću iz grčke mitologije Narcisu. Lep, ali hladan, nije hteo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho. Ona je umrla zbog neuzvraćene ljubavi, a Narcisa, koji je bio zaljubljen u svoj odraz na površini jezera, Bogovi su prokleli. Stalno je pokušavao da zagrli sebe, da poljubi usne koje mu se primiču. Sve se više razočaravao i patio, jer je shvatio da je to nemoguće. Nakon što je prvi put doživeo gubitak i tugu, Narcis umire, a oni koji su tražili njegovo telo – pronašli su samo lep cvet i nazvali ga po njemu.

foto : Biljana Radosavljević (FB stranica Planinarenje Srbija)