SARADNJA DVE ŠKOLE: MURAL ZA DRUGARE

piše Vojkan Trifunović

Učenici srednje Umetničke škole iz Kraljeva, zajedno sa svojim profesorima, bili su gosti vršnjaka iz tzv. Nove tehničke škole, gde su započeli rad na zidnom muralu, posvećenom bezbednosti u saobraćaju

Taman kad pomislimo kako je današnja omladina potpuno skrenula sa normalnog kursa i prepustila se opštoj mentalnoj i fizičkoj destrukciji, dogode se neki interesanti događaji koji nas razuvere i uliju nam nadu da nisu svi mladi takvi. Naravno da nisu, to je jedna vrlo ružna predrasuda, koja će, nadam se uskoro biti potpuno iskorenjena. Mladi su željni dobre, pozitivne, lepršave akcije, a upravo je jedna takva bila upriličena ispred ESTŠ „Nikola Tesla“.

Naime, učenici srednje Umetničke škole iz Kraljeva, zajedno sa svojim profesorima, bili su gosti svojih vršnjaka iz tzv „Nove tehničke“ škole. Tom prilikom su započeli rad na muralu, koji će biti smešten na zidu jednog od pomoćnih zgrada, koji se nalazi na vrlo vidnom mestu. Tema murala je vrlo aktuelna – bezbednost u saobraćaju.

Organizator ovog događaja je ESTŠ „Nikola Tesla“, odnosno koleginica koja predaje „Bezbednost saobraćaja“. Sama ideja je potekla od njih, rekli su nam da treba da bude nešto u vezi sa bezbednošću saobraćaja, odnosno nešto vezano sa bezbednom vožnjom tokom maturske večeri – objašnjava Alisa Matović, profesorka Umetničke škole.

Ne samo što je ovo prilika da se saradnja proširi i na druge škole, sa kojima Umetnička škola nije sarađivala, već se mladim umetnicima pruža mogućnost da se oprobaju u svom zanatu. Ovo je vrlo važna činjenica jer se njihov rad mahom svodi na vežbe u školi, u kojoj uslovi, za ovakav vid zidnog slikarstva, nisu baš najbolji.

Ova akcija se sjajno uklopila u nastavni plan i program, posebno za časove u okviru tehnike zidnog slikarstva, pa nam se ovo računa kao praktičan rad. Smatram da je ovo je jako bitno za učenike jer mogu da osete kako je raditi i kako izgleda proces stvaranja murala, od početne ideje do konačne realizacije – precizira Alisa.

Da je njihova profesorka u pravu složili su se i učenici, Andrija Lazić i Ljubica Šćepović, sa kojima je bilo prilike da popričamo o ovoj zanimljivoj akciji.

Ova akcija je pravi način da pokažemo svima koji prolaze ovuda da je bezbednost u saobraćaju jako bitna, i da niko od nas ne sme da je zanemari. Nebitno da li je u pitanju maturska zabava ili neka utakmica, ili jednostavan odlazak od kuće do škole. Posebno mi je važno što se prvi put susrećem sa ovakvim radom – kaže Andrija.

Njegova drugarica Ljubica se presrećna, jer joj ova akcija pokazuje da je napravila pravi izbor upisivanjem umetničke škole. Međutim, volela bi da se slična inicijativa nastavi.

Ova akcija mi je veoma bitna, jer nemamo često ovakvih prilika, isključivo radimo u školi, i ovo nas oslobađa, ali ujedno mi pokazuje koliko je ovaj posao lep, ali mi daje podstrek da nastavim ovim da se bavim. Za mene je ovo jako važno i volela bih da ima više ovakvih akcija, da malo oživimo ovaj grad. Ako je potrebno bojama, onda ću tako i učiniti. Svako treba svojom delatnošću da učini da naš grad izgleda lepše – jasna je Ljubica.

Apsolutno se možemo složiti sa ovim mladim ljudima, sličnih akcija treba da bude još više, u njih treba da se uključi i lokalna samouprava, kako bi time pružila priliku umetnicima da, makar malo, ulepšaju naš grad. Dok čekamo da se neko odazove na ove pozive mladih, učenici ESTŠ „Nikola Tesla“ će uskoro moći da uživaju u lepšem okruženju svoje škole.