OPROŠTAJ MATURANATA OD ĐAČKOG DOBA

19. maj 2017.

Maturski ples imao je i ove godine humanitarni karakter, jer su se kupovinom „zlatne“ krune od 100 dinara svršeni srednjoškolci pridružili akciji prikupljanja sredstava za pomoć devojčici Tanji Baltić koja boluje od cerebralne paralize

Tačno 1.224 maturanta iz devet kraljevačkih srednjih škola okupio je trinaesti po redu Maturski ples u gradu na Ibru, koji je prvi u Srbiji započeo tradiciju ovakvog načina oproštaja maturanata od đačkog doba.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić pozdravio je sve maturante i poželeo im dobar provod ovog, za njih jednog od najvažnijih dana u dosadašnjem životu i da od sutra svi predano prionu na pripreme za upis na fakultete.

Maturski ples je i ove godine imao humanitarnu notu, jer su kupovinom simbolične kartonske zlatne krune svi kraljevački maturanti učestvovali u akciji pomoći za 15-godišnju Tanju Baltić koja boluje od cerebralne paralize i sredstva su joj neophodna za lečenje u inostranstvu.

Tradicija Maturskog plesa u Kraljevu je započeta 2005. godine, zahvaljujući pobratimstvu sa slovenačkim Mariborom, jer je idejni tvorac „Maturskog plesa“ Plesni savez Slovenije.

Ovakav vid obeležavanja oproštaja srednjoškolaca od najbezbrižnijeg životnog perioda od pre šest godina i zvanično je gradska manifestacija, a Udruženje građana „Prijateljstvo za nova vremena“, koje je manifestaciju organizovalo prvih šest godina sada je suorganizator.

Tradicionalno, „Maturski ples“ na centralnom gradskom trgu prati veliki broj ponosnih roditelja, prijatelja maturanata i njihovih profesora, a posle umetničkog dela programa neizbežno je tradicionalno fotografisanje svršenih srednjoškolaca kod popularnog „Milutina“, spomenika posvećenog srpskim vojnicima, učesnicima ratova od 1912. do 1918. godine.

Ove godine, pored maturanata iz Kraljeva u isto vreme plesali su svršeni srednoškolci iz još 17 srpskih gradova i 42 evropska grada, u pokušaju da obore dosadašnji najbolji rezultat iz 2011. godine u istovremenom plesu zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

foto: Zoran Ljubojević