HIRURZI U SPOMEN NA DANETA LUKIĆA

26. maj 2017.

U organizaciji kraljevačkih hirurga, sastanku Hirurške sekcije Srpskog lekarskog drustva prisusustvovali su najeminentniji doktori iz oblasti hirurgije u Srbiji, a ovak događaj posvetili godišnjici ubistva doktora Slobodana Daneta Lukića

Zbog životnog dela i rada, načina na koji je u maju 2014. godine stradao naš kolega Slobodan Dane Lukić, mi ne zaboravljamo ono što je kao čovek i u svojoj profesiji ostavio za sobom, rekao je danas, uoči redovnog sastanka Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva (SLD), Zvonimir Veselinović, načelnik hirurške službe u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu.

U Kraljevu su danas boravili najeminentniji hirurzi Srbije iz svih segmenata hirurgije, a oni, kao i brojni profesorii i lekari drugih specijalnosti. u stručnom delu su prezentovali najnovija saznanja iz hirurške problematike sa kojom se susreću. Bila je ovo i šansa da se sa svoja dva rada promoviše i kraljevačka hirurgija.

Akademik Predrag Peško sa Prve hirurške kilinke u Beogradu rekao je da se u Kraljevu ne oseća kao u gostima, a Kraljevo je nazvao naboljim centrom u Srbiji van Kliničkog centra Srbije u Beogradu.

Kraljevačka hirurgija ima najbolje kadrove i tradiciju najboljih hirurga, koji su u ovom gradu radili poslednjih 60 godina, a doktori koji na naš fakultet u Beogradu dolaze iz Kraljeva na specijalizaciju su doktori sa najboljim znanjem među doktorima iz unutrašnjosti – smatra Peško i ističe da mu je žao što kraljevačka bolnica nije nastavna baza beogardskog ili kragujevačkog Medicinskog fakulteta.

On je dodao da je stanje u hirurgiji u Srbiji, kao i stanje u zemlji, iako doktori i sestre daju svoj maksimum.

Ne možemo da budemo vodeći u svetu, ali tu smo da pomažemo pacijentima, što i činimo – rekao je Peško.

Prema rečima Nebojše Stankovića, aktuelnog predsednika Hirurške sekcije SLD, oni su najbrojnija i najaktivnija sekcija u SLD sa više od 700 članova iz svih hirurških centara u Srbiji.

Dane Lukić je bio naš kolega i vrstan hirurg, koji je ostavio pečat u srpskoj hirurgiji, zbog čega je ovaj sastanak, jednim delom posvećen njegovom liku i delu – naveo je Stanković, ocenjujući da biti moderan hirur dana podrazumeva, više nego u bilo kojoj drugoj oblasti medicine, konstantnu edukaciju, izvanrednu manuelnu veštinu i spoj poznavanja skoro svih oblasti medicine.