VEČERNJA SLAVSKA LITIJA

3. jun 2017.

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u crkvi Svete Trojice služilo sveštenstvo žičke eparhije i slavskom povorkom koja je večeras prošla centrom grada, Kraljevo dočekuje gradsku slavu –  Svete trojice

Svečana litija, povorka koja simboličnim zatvaranjem kruga štiti grad od svake nesreće, ove godine je treći put, na zahtev vladike žičkog Justina i po pravoslavnim kanonima, prošla ulicama Kraljeva u večernjim, umesto, kao ranije, u jutarnjim časovima.

Svečana litija, u kojoj su bili sveštenstvo, predstavnici kraljevačke lokalne samouprave, vojske, policije, žandarmerije i građani, najpre je, iz Hrama Svete trojice, krenula u dvorište Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović”. Tu je osveštan zapis koji je, prema verovanju, zaštitnik grada. Zatim je litija išla do Trga srpskih ratnika i Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918, pa do Spomenika poginulima u ratovima od 1991. do 1999. godine (ispred zgrade Gradske uprave), a Ulicom cara Dušana učesnici litije su se vratili u portu crkve Svete Trojice.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi svete Trojice, u nedelju, 4. juna u 9 časova, služiće episkop žički Justin, uz sasluženje sveštenstva Eparhije žičke.

Sveta Trojica ili Duhovi su hramovna slava glavne kraljevačke crkve, a od 2007. godine ponovo i gradska slava. Kao gradska slava, ovaj praznik se slavio i pre Drugog svetskog rata, ali je nakon rata obeležavanje gradske slave bilo zabranjeno.

Crkva Svete Trojice sagrađena je 1824. godine na mestu gde je, prema narodnom predanju, knez Miloš Obrenović noćio uoči boja i u snu obećao Bogu da će, ako pobedi Turke i srpski narod oslobodi ropstva, na tom mestu sagraditi crkvu.

Sečenje slavskog kolača, na sam dan slave biće obavljeno sutra – u nedelju ujutru (4. jun), nakon jutarnje liturgije u Crkvi svete trojice.