PREUZIMANJE SEOSKIH VODOVODA

7. jun 2017.

Na teritoriji grada Kraljeva ima 130 nelegalnih vodovoda, a zahvaljujući danas usvojenom predlogu stvaraju se uslovi da JKP “Vodovod”, ubuduće sukcesivno preuzima brigu i o ovim vodovodima koji sada nemaju upotrebnu dozvolu

Članovi Gradskog veća razmatrali su na današnjoj sednici Nacrt odluke o opštim uslovima za održavanje i korišćenje javnog vodovoda u seoskim naseljima i doneli Zaključak kojim se utvrđuje ovaj predlog. Teritorija grada Kraljeva je najveća po površini jedinica lokalne samouprave u Srbiji, a na toj na teritoriji ima čak 130 nelegalnih vodovoda.

U drugim opštinama i gradovima takođe postoje nelegalni vodovodi, ali njihov broj je svuda jedan, dva, tri, pet ili možda deset, konstatovano je tokom današnje rasprave na sednici Gradskog veća.

Zamislite situaciju u kojoj gotovo polovina stanovnika grada Kraljeva nema dokaz da pije hemijski i bakteriološki ispravnu vodu. Radi se o veoma velikom ekološkom problemu koji može da eskalira – smatra gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Do sada je godinama odlagano rešavanje ovog pitanja na taj način što je JKP „Vodovod“ vodilo računa isključivo o onim vodovodima koji imaju upotrebnu dozvolu, I naravno o vodovodu koji služi za gradsko vodosnabdevanje.

Želimo da obezbedimo da svi građani grada Kraljeva imaju hemijski i bakteriološki ispravnu vodu, a da javno preduzeće koje je osnovano da se bavi ovom vrstom komunalne delatnosti u narednom periodu preuzima jedan po jedan seoski vodovod. Naravno, logično je da samo oni seoski vodovodi koji imaju upotrebnu dozvolu mogu da budu preuzeti u bliskoj budućnosti, a da ze sve druge, kojih je veliki broj, treba preduzeti pripremne aktivnosti – pojasnio je Terzić.

Ovom Odlukom precizirano je i koje su to aktivnosti, a kako je na sednici Veća istaknuto, ne očekuje se od „Vodovoda“ da to sve uradi za godinu dana.

Napravićemo prioritete i u skladu sa njima rešavati problem koji u Kraljevu postoji decenijama. Postoji obostrani interes – interes građana da piju vodu koja je apsolutno bezbedna i interes JKP „Vodovod“ da u narednom periodu, kako bude preuzimao pojedinačne vodovode, može da naplaćuje i utrošak vode i da, na osnovu toga, uveća svoje prihode – poručio je gradonačelnik Kraljeva.

2 komentara za naslov “PREUZIMANJE SEOSKIH VODOVODA

  1. . Da li znate da vam deo mestana Zice nema nikakvu vodu? Nemamo ni za pice, sanitarne, komunalte potrebe!

  2. . Ovde se isključivo radi o naplati, novcu, a ne o ispravnosti seoskih vodovoda. Čista demagogija !

Comments are closed.