USPEŠNO “LETO KOD ABRAŠEVIĆA”

13. jun 2017.

Šest večeri je prostor ispred kraljevačkog “Abraševića” bio mesto dobre pesme, igre i raspololoženja, a organizatori, izražavajući veliko zadovoljstvo ovogodišnjim, najavljuju još bolje “Leto kos Abraševića” naredne godine

Šestodnevni festival “Leto kod Abraševića”, koji već 10 godina tradicionalno organizuje kraljevački “Abrašević”, okupio je ove godine više od 800 mladih umetnika, ugostio ansamble iz Republike Srpske, Makedonije i Ukrajine. Program je bio raznovrstan: od večeri horske muzike, predstava za decu, preko modernih plesova, do narodnih igara i pesama. Svi programi bili su besplatni.

Prve večeri ovogodišnjeg festivala “Leto kod Abrasevica” kraljevačkoj publici su se predstavili dečji i stariji mesoviti hor drustva. Pevači su posebno oduševili publiku numerom “Pesmo moja” koju izvodi Zdravko Čolić, a koju su zajedno izvela dva hora “Abraševića”.

Publika je tokom «Leta kod Abraševića» imala priliku da gleda koncert narodnih pesama i igara, koji su pripremili prvi ansambl Abraševića, SKC “Stefan Nemanja” iz Kraljeva, KUD “Abrašević” iz Prokuplja iKUD “Paja Marganović” iz Deliblata.

Publici su se predstavili i veterani “Abraševića”, rekreativna, kao i muška i ženska pevačka grupa.

Treće večeri festivala “Leto kod Abraševića”, kraljevačkoj publici su se predstavili članovi PK “Spektar” iz Kraljeva.

Veče kada je dvorište Abraševića bilo malo da primi sve ljubitelje folklora bilo je veče kada su nastupali dečiji ansambli “Abraševića”, zajedno sa gostima iz Ukrajine – FA “Vesnianka”, Republike Srpske – RKUD “Pelagić” i Makedonije – FA “Megdan”.

Poslednje festivalske večeri na programu su bile dve predstave za decu dramske sekcije “Abraševića” (od kojih je jedna premijerno odigrana – predstava “Tri praseta”), kao je jedna gostiju iz Smederevske Palanke.

Prezadovoljni smo kako je protekao naš festival. Svako veče smo imali veliki broj posetilaca koji su svojim aplauzom nagradili sve što smo pripremali nekoliko meseci. Definitivno najveći utisak su ostavili naš stariji mešoviti hor i dečiji hor koji su zajedno izveli pesmu “Pesmo moja” Zdravka Čolića, što je oduševilo publiku, kao i naši gosti iz folklornog ansambla “Vesnianka” iz Ukrajine, koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim – kaže o svojim utiscima Uroš Baltić, upravnik «Abraševića».

On dodaje da je ovo bio veliki zadatak za sve iz «Abraševića», pre svega zbog velikog  broja gostiju iz inostranstva i Srbije, ali da su vrlo ponosni na ono što su napravili.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim svim našim dragim gostima, kao i svim članovima «Abraševića» i roditeljima naše dece, bez čije pomoći ne bi bilo ni festivala. Možete očekivati da 11. “Leto kod Abraševića” bude još bolje – najavio je Baltić.