PREDŠKOLCI KOJI POŠTUJU RAZLIČITOSTI

13. jun 2017.

Budući prvaci u OŠ „IV kraljevački bataljon“ tri meseca su vredno učili na gestovnim radionicama, kako bi pred đacima škole „Ivo Lola Ribar“ za decu sa posebnim potrebama izveli pesmu „Ne rugaj se“

Veselo je bilo u dvorištu Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“, kada su đacima ove škole u posetu došli predškolci – budući prvaci u OŠ „Ivo Lola Ribar“ sa svojim vaspitačicama Ljiljanom Veselinović, Danijelom Nešković i Dijanom Vujović .

Tri meseca su mališani koji će od septembra sedeti u đačkim klupama, na gestovnim radionicama učili jezik znakova i naučili da uz njihovu upotrebu izvedu pesmu „Ne rugaj se“, nezvaničnu himnu marginalizovanih grupa u svetu (originalni naziv pesme je:“Don’t Laugh At Me“).

Pesma govori o „dečaku iza cvika, što ga Ćora zovu svi“, o „maloj sa protezom, što se ne sme smejati“, deci koja „idu svaki dan sa suzama u san“ i zato je osnovna poruka koju pesma šalje sadržana u njenom refrenu: „Znam da ne znamo se mi, ali poslušaj me ti: kad vidiš me, ne rugaj se, bolu nema sreće, znaj, Bogu svi smo jednaki, na kraju svi smo anđeli“. https://www.youtube.com/watch?v=ivoRbvOQ1B0

Vaspitačice koje su predškolcima ovim primerom pokazale da je u redu da budemo različiti i da uvek treba da poštuju one koji se u bilo kom pogledu razliku od njih, kažu da su predškolci bili oduševljeni što će baš oni deci u ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ doneti radost, pa su zaista vredno radili. Predškolci „Bataljona“ sada su, posle tri meseca učenja, naučili da znakovni jezik koriste za reči koje su naučili kroz pesmu i igru.

Marijana Minić, direktorka ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ ocenila je da su ovakve aktivnosti dobre i zbog mališana koji su posetili njihovu školu, i zbog đaka škole „Ivo Lola Ribar“, koji radost ovakvih druženja kasnije nedeljama prepričavaju.

Vredi ponešto naučiti i od preškolaca, koji su već naučili da poštuju različitosti. 

foto: print screen YouTube