JANIĆ: OVO JE KRUNA MOG POSLOVANJA

14. jun 2017.

Radojko Janić, superfinalista izbora međunarodne konsultantske kompanije EY za Svetskog preduzetnika godine, ponosan je što je Kraljevo i Srbiju dostojno reprezentovao u društvu svetskih privrednika koji imaju firme stare i čitav vek

Radojko Janić, osnivač “Radijator inženjeringa”  po povratku iz Kneževine Monako umoran je i presrećan. Umoran, zato što besprekorna organizacija ozbora za Svetskog preduzetnika godine gotovo da nije podrazumevala slobodno vreme, a srećan – zato što je u Monte Karlu, kako je rekao “doživeo izuzetnu čast, bio u prilici da sa najboljima u svetu razmeni poslovna iskustva”.

Ovo je kruna poslovanja moje firme, u čijoj izgradnji je puno učestvovala i moja porodica. Smatram da će posle ovoga “Radijator inženejring” imati još bolji položaj u Evropi i svetu” – smatra Janić koji je, kaže, nastojao da svim privrednicima sa kojima se susretao razbije u famu da se u Srbiji još uvek radi u primitivnim uslovima, u malim halama i sa nestručnom radnom snagom.

Pogledajte deo atmosfere sa EY izbora za Svetskog preduzetnika godine u Monte Karlu https://www.youtube.com/watch?v=p8Uz4NJD6W8&feature=youtu.be

Osnivač “Radijator inženjeringa” naveo je da je svojim nastupom pred stručnim žirijem i u međusobnim kontaktima sa ostalim učesnicima, koji su u svojim zemljama proglašeni za najbolje preduzetnike prošle godine, dokazao da i u Srbiji ima kompanija koje imaju moderne tehnologije i stručnu radnu snagu.

Pored mene je na događajima, takav nam je bio raspored, stalno bila vlasnica farmaceutske kompanije koja ima 17.000 zaposlenih i godišnji promet od 12 milijardi dolara. Ni ona, ni mnoge firme koje postoje, 50, 70 ili 100 godina, nisu pobedile na ovom takmičenju – prepričava Janić.

On je, kaže, govorio o svim izazovima sa kojima se suoćavao od nastanka svoje firme, koja je osnovana upravo teške 1991. godine, uoči ratova, četvorogodišnjih sankcija, hiperinfacije.

Pomenuo samm, naravno, i NATO bombardovanje, što im možda nije bilo pravo, ali ja sam to morao da kažem. Preneo sam im da je Kraljevo 2010. godine zadesio zemljotres, a 2014. i velike poplave. Tada su me pojedini članovi žirija pitali: “Ima li nečega što vas nije zadesilo?” – kaže Rade, navodeći da je žiri zadivilo to što su kao preduzeće, bez ičije pomoći sve to prevazišli i danas posluju i na evropskim, i na svetskom tržištu.

Janić ima samo reči hvale za organizatore događaja, međunarodnu revizorsko konsultantsku kuća EY (Ernst i Jang) i glamuroznu ceremoniju dodele nagrada u DImu slavnih u Monte Karlu za 49 superfinalista. Kanađanin Murad Al-Katib je EY Svetski preduzetnik godine za ovu godinu, čija je kompanija „AGT Foods Canada“ jedan od najvećih svetskih dobavljača mahunarki. Pobednik je poreklom iz Turske, a u Kanadu je prebegao pre 15 godina. Murad el Kati, osnovao je “AGT Foodland Ingredients” 2003. godine, a kompanija je postala svetski lider i najveći vertikalno integrisani lanac snabdevanja za sočivo, leblebije i grašak. Kompanija ima godišnje prihode od 1,4 milijarde dolara, za više od 2.000 zaposlenih na pet kontinenata i izvozi 23 odsto ukupnog svetskog sočiva u više od 120 zemalja sveta.

Prema mišljenju žirija, Janić je bio najbolje plasirani predstanik Srbije u Monte Karlu za ovih pet godina. Materijale i sve odlične prezentacije kojima se „Radijator inženjering“ predstavio u Monte Karlu delo je zaposlenih u EY Srbija.

Žiri je bio na našoj strani, ali ne može neko preduzeće iz Srbije još da se poredi sa kompanijama svetskog nivoa, za koji će nama ipak trebati još puno vremena – zaključio je Janić koji je, kaže, sve učesnike takmičenja sa kojima je razgovarao pozvao da ulažu u Srbiju.

Raspoloženi su da ovde ulože, radili bi samo sa onima koje im EY preporuči – istakao je Janić.

On je naveo da je imo 12 ozbiljnih razgovora sa predstavnicima stranih kompanija i ocenio da ćemo svi imati razloga da se radujemo čak i ako samo dva od tih 12 dogovora u budućnosti budu realizovani. Janić kaže da je imao čast da upozna i Rebeku Mekdonald, koja važi za najbogatiju Srpkinju na svetu. Ona je sve do prošle godine bila poredsednik žirija koji odlučuje o nagradama, Ona na sopstveni zahtev više nije član žirija, ali je, prepostavlja se, bila mentor ovogodišnjem pobedniku iz Kanade.

Ponosni smo što je i ove godine, peti put zaredom, Srbija imala svog kandidata u izboru za „EY“’ svetskog preduzetnika godine. Gospodin Radojko Janić je sa fenomenalnim uspehom predstavljao kako svoju kompaniju, tako i preduzetnički duh Srbije – rekao je na zavšetku takmičenja u Monte Karlu Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije “EY” za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.