OD 2017. DUPLO SKUPLJE CIGARETE?

29. mart 2016.

Cigarete bi u Srbiji od 1. januara 2017. trebalo da poskupe skoro duplo, a pušenje će biti strogo zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte

Reč je o obaveznom usklađivanju domaće akcizne politike, piše današnji „Alo“ sa onom koja važi u EU, što znači da bi umesto 50 evra na 1.000 cigareta, akciza iznosila 90 evra na 1.000 cigareta. U praksi to izgleda ovako – za paklicu cigareta koje danas koštaju 230 dinara, od januara bi pušači morali da izdvoje 415 dinara.

Osim usklađivanja akcizne politike, ovde je reč i o starom dogovoru koji je vlada Zorana Živkovića 2003. godine postigla s predstavnicima duvanske industrije.

“Kad su 2003. godine tražili kupce za fabrike u Vranju i nišu, obavezali su se da narednih godina Srbija neće naglo povećavati cene cigareta, da neće u potpunosti zabranjivati pušenje na javnim mestima, ali ni reklamiranje kroz akcije. Iako na televiziji ili na bilbordima niste mogli da vidite reklame za duvanske proizvode, cigarete su istaknute na trafikama ili po kafićima. Sada svega toga neće biti jer taj dogovor uskoro ističe i očekuje se da se ove godine donese novi zakon koji će početi da se primenjuje 2017. godine”, kaže dobro upućeni izvor koji je želeo da ostane anoniman.

izvor: Alo, http://www.alo.rs/paklica-cigareta-450-dinara/42424