VRGANJ MIRISAO PORED IBRA

21. jun 2017.

Tradicionalna edukativna, ekološko-turistička manifestacija “Dani gljiva” u Bogutovcu, duž Ibra je i ove godine okupila veliki broj pečurkara iz Kraljeva i okoline, kao i mnoge ljubitelje prirode i zdravog načina života

Berba pečuraka za prodaju u kraljevačkom kraju ima tradiciju dužu od 70 godina. Najbolje je, kažu, bilo u vreme zemljoradničkih zadruga i organizovanog otkupa, jer danas najveći profit ostvaruju trgovci na crno, prodavnice i vlasnici restorana. Ipak, veliki broj meštana, posebno na brdsko-planinskom području, berbom pečuraka popunjava kućni budžet.

Jednom godišnje, na “Danima gljiva” u mestu Čuđak u Bogutovcu okupljaju se pečurkari iz okoline Kraljeva i okruženja da razmene mišljenja o položaju gljivarstva kod nas, ali i da se nadmeću u pripremanju tradicionalnih jela od pečuraka.

Za Konstantina Rudinca iz Tolišnice, sela na obroncima Čemerna kraj proleća i leto su dobra prilika da berbom pečuraka popravi kućni budžet. Kaže da bavi stočarstvom i proizvodnjom ćumura, ali kad god mu vreme dozvoli prošeta Čemernom i obroncima Troglava gde u potrazi za vrganjom, lisičarkom, bulnindžom, mlečnjajom i drugim vrstama pečuraka koje tržište traži.

Bilo je nekada bolje, ali u pečurke ne ulažem ništa pa koliko uberem i prodam dobro mi dođe. Ne žalim se mada nam razni mešetari odnose najveći deo od novca koji bi nama trabalo da pripadne – kaže Konstantin dok obilazi bogutovačke šumarke.

Zahvaljujuži povoljnim vremenskim uslovima ova godina će se pamtiti po dobrom rodu pečuraka.možda i rekordnoj  berbi vrganja, lisičarke i drugih pečuraka iako pečurkari cenom nisu zadovoljni.

Naravno da nismo zadovoljni. Cena lisičarke i vrganja koje naši pečurkari uberu je 200 dinara po kilogramu,dok je u trgovinskim lancima od 600 do 900 dinara,na primer u Beogradu a u Ljubljani i Zagrebu oko 25 do 30 evra. Naš je cilj da to promenimo, ali i da se izborimo da  gljive zaista dobiju status šumskog blaga – kažu oni.

Istog je mišljenja i Miroslav Pavlović, predsednik Ekološkog pokreta “Ibar” koji je organizator tradicionalne obrazovne, edukativne i ekološko-turističke manifestacije “Dani gljiva” u Bogutovcu koja duž Ibra okupi veliki broj pečurkara iz Kraljeva i okoline, kao i mnogi ljubitelja prirode i zdravog načina života.

Cilj nam je da se izborimo i pitamo o svemu što je bitno za biodiverzitet Srbije, jer se smatramo odgovornim za budućnost Srbije, ne samo kad su gljive u pitanju. A kad je reč o njima želimo da utičemo na tržište edukaciju, cene, kao i na donošenje pravilnika o branju, sertifikate. Nekontrolisani izvoz – kazuje Pavlović.

O tim i drugim problemima i ove godine se razgovaralo na “Danima gljiva” u Bogutovcu. Oni su bili prilika da kraljevački pečurkari i njihovi gosti demonstriraju znanje i veštine u pripremanju gulaša i drugih jela od pečuraka. Najboljima su dodeljena priznanje i pohvale brojnih degustatora u dolini Lopatnice s željom da ova manifestacije iduće godine dobije međunarodni karakter.

pripremili: Milanko Danilović i Zoran Sarić

izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2775655/bogutovac-i-lopatnica-zamirisali-na-vrganj.html