DELEGACIJA KRALJEVA U BELORUSIJI

25. jun 2017.

Delegacija Kraljeva, na čelu sa gradonačelnikom Predragom Terzićem, posetila je belorusku prestonicu Minsk, po pozivu Ambasade Srbije u Belorusiji, a u saradnji sa počasnim konzulom Belorusije u Srbiji Zoranom Vulovićem

Uz gradonačelnika Kraljeva, delegacija koju su činili i član Gradskog veća zadužen za oblast zaštite životne sredine i omladinsku politiku Vladimir Lazarević i predsednik Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva Dragan Čorbić, u Minsku se najpre sastala sa ambasadorom Srbije u Belorusiji Veljkom Kovačevićem.

Predstavnike grada Kraljeva primio je i Vladimir Koltovič, ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu, koji je i, u ime svoje zemlje, predsedavajući Međuvladinom srpsko-beloruskom komisijom za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

U razgovoru sa ambasadorom naše zemlje u Belorusiji je, između ostalog, bilo reči o oblicima i intenzitetu saradnje između Srbije odnosno grada Kraljeva i Belorusije, sličnostima dva naroda, broju naših građana koji žive u Belorusiji.

Ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Koltovič je gradonačelnika Kraljeva i njegove saradnike srdačno dočekao i u prijateljskom razgovoru se interesovao za položaj i istoriju Kraljeva, kao i o mogućnostima za saradnju u oblasti privrede, poljoprivrede i turizma.

Na sastanku je dogovoreno da gradonačelnik Kraljeva, preko Ambasade Srbije u Belorusiji, uputi zahtev da se teme o kojima je diskutovano sa ministrom Koltovičem uvrste u plan aktivnosti za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, o čemu bi se razgovaralo na sledećem sastanku Komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju Srbije i Belorusije.

Tako će članovima Komisije, između ostalog, biti predložena mogućnost predstavljanja turističkih potencijala grada Kraljeva beloruskim turistima, s posebnim osvrtom na kulturno-istorijsko nasleđe, mogućnost izvoza proizvoda uspešnih kraljevačkih preduzeća u Belorusiju, kao i mogućnost izvoza poljoprivrednih proizvoda.

izvor: www.kraljevo.org