A „MORAVA“ ZAKLJUČANA…

30. jun 2017.

Vest da je u Kruševcu počela izgradnja aerodroma Rosulje, u koji će biti uloženo 250 miliona dinara, zbunila je sve one koji su verovali da nije daleko dan kada će preko, delom već izgrađene „Morave“ u Lađevcima, biti povezani sa svetom

Pre nešta malo manje od godinu dana, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je, priikom posete Čačku, da će 2016.  godine biti potpuno osposobljeni vojni aerodromi Lađevci i Ponikve za civilni saobaćaj.

Ove godine će poleteti avioni sa Lađevaca kod Kraljeva, ali tu imamo i Ponikve kod Užica. Ta dva aerodroma će biti potpuno osposobljena. Mi smo to obećavali još u aprilu, ali smo morali da obezbedimo i dodatni novac koji je potreban da to budu aerodromi za mešoviti aviosaobraćaj – rekla je tada u Čačku Mihajlović i još objasnila da je „tu najviše vremena potrošeno na administativno-birokratskim stvarima, koje se još sprovode u saradnji sa Ministarstvom odbrane“.

Kada je reč o Lađevcima, dodala je, u pitanju je deo vojnog aerodroma i to što mora još da se produži pista.

Samo to je razlog zašto avion još nije poleteo sa tog aerodroma –  rekla je Mihajlović.

Na sajtu b-92 jutros je osvanuo tekst u kojem se navodi da je u Kruševcu započeta izgradnja aerodroma „Rosulje“, za šta je u ovoj godini predviđeno 100 miliona dinara iz kruševačkog budžeta za realizaciju prve faze izgradnje Aerodroma Rosulje. Ona podrazumeva izgradnju travnate poletno-sletne staze, rulne staze i platforme sa pristupnom saobraćajnicom, navodi se u tekstu.

Planira se korišćenje aerodroma za instrumentalno letenje sa mogućnošću obavljanja kargo letova, pojašnjava se i dodaje da će Kruševac tako  dobiti još jednu pozitivnu referencu za privlačenje budućih investicija i olakšanje transtporta lokalnoj privredi.

Iz teksta saznajemo i da je taj projekat Vlada Srbije proglasila projektom od javnog interesa i da je za njegovu realizaciju utvrđen opšti interes i izvršena eksproprijacija za sve parcele. Lokacijska dozvola izdata je u oktobru 2015. Rešenje o građevinskoj dozvoli je izdato 12.12.2016, o tome govori i prilog Radio Televizije Kruševac iz decembra prošle godine.https://www.youtube.com/watch?v=467naJMEFuo

Oo što nije jasno je – šta će biti sa aerodromom „Morava“ u Lađevcima? Ministarka Mihajlović je 11. februara 2015. tokom obilaska aerodroma „Morava“, najavila formiranje privrednog društva „Aerodromi Srbije“ za maksimalno dva meseca, ali se to zaista dogodilo tek početkom 2016. godine. Ona je tada izjavila:

Do leta (2015.) „Morava“ će postati civilno-vojni aerodrom, nedostajuća oprema stići će od aerodroma „Nikola Tesla“, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva uradiće svoj deo posla“, dodajući i tada da je otvaranje aerodroma u Lađevcima i za civilne letove važno ne samo zbog razvoja turizma, već i za privredni rast.

Novcem iz turske donacije od 10 miliona evra, koja je najavljena pre pet godina, bilo je planirano produženje i proširenje poletno-sletne staze i ojačanje taksi staze koja povezuje pistu sa putničkim terminalom, kako bi avioni tipa „Boing“ i „Erbas“ mogli da saobraćaju sa ovog aerodroma.

Prilikom posete predstavnika turske vlade Srbiji krajem decembra 2015. godine, Vlada Srbije je produžila sporazum sa Turskom o toj donaciji, a iznos od 10 miliona evra, rečeno je, biće dovoljan za završetak manevarske površine, svetlosno označavanje aerodroma i instaliranje uređanja koji će omogućiti sletanje aviona u slučajevima smanjene vidljivosti.

Niko ne osporava gradu Kruševcu pravo da ima aerodrom, ali – kako je onda moguće da aerodrom Rosulje ministarka Mihajlović ne pominje u svojim obraćanjima na ovu temu, a izgradnju aerodroma Rosulje je Vlada Srbije proglasila za projekat od javnog interesa.?

Grad Kruševac ima aerodrom u Nišu na malo manje od sat vožnje, a na „Moravu“ su upućeni stanovnici Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Raške, Novog Pazara, Ivanjice.

Ovo su krugovi predstavljaju 100 kilometara oko aerodroma. Centar Srbije nepokriven medjunarodnim aerodromom u 21. veku? Kao crna rupa.

Da je neka daleka tudja zemlja ne bih se nervirao. Ali nije, naša domovina je. Naš kraj. Daleko nam je Beograd, daleko je i Niš. Priština? Ne hvala. „Morava” zaključana, evo – šesta godina. Centar Srbije nepokriven aerodromom. Na idealnom mestu u centru Srbije. Na tački gde se dodiruju tri rokruga. Raški, Moravički i Šumadijski, 740.000 stanovnika. Pored Kraljeva, koje je 1927. pravilo najsavremenije avione po francuskoj licenci.

Pored Čačka, čiji su stanovnici sami neopaženo napravili pistu 1944. godine u Pranjanima. I to za vreme nemačke okupacije, za evakuaciju americkih pilota.Tu je i Vrnjačka Banja, biser turizma o kome toliko pričamo. Novi Pazar, čiji građani putuju preko Prištine i plaćaju takse na aerodromu “Adem Jašari”. Trstenik koji je pravio delove za “Boeing” i 1965. imao avionske linije ka Beogradu i Skoplju i preko njih bio povezan sa svetom.

Tu je i Guča, koju poseti više stotina hiljada ljudi tokom muzičkog festivala. Kragujevac, koji se uopšte ne oglašava. Ćute kao zaliveni, iako su 155 kilometara udaljeni od beogradskog aerodroma, a 39 kilometara do “Morave”, napisao je u svom tekstu na FB stranici Aerdroma Morava još pre više od godinu dana autor koji u vazduhoplovstvu radi već 24 godine.

Nemamo šta da da dodamo osim da – hoće li, a ako hoće – kada će „Morava“ zaista i dočekati prve vazduhoplove i putnike, možda zna samo nebo. https://www.youtube.com/watch?v=0u9YT8x7Q_0

Ovaj  prilog koji donosi hronologiju svih političkih obećanja vezanih za aerodrom “Morava” napravljen je pre skoro dve godine, ali je i danas aktuelan

foto: Tango Six.

2 komentara za naslov “A „MORAVA“ ZAKLJUČANA…

  1. . Pa niste im valjda poverovali, izgleda mi da ipak ovaj blesavi narod jeste. Ne sekirajte se doći će novi izbori i opet će da obećaju završetak Lađevaca i tako u nedogled.

  2. . Aco je zauzet Veselim spustom i konkursom u Muzeju, Pedjo je zauzet zaposljavanjem devojke u EPS-u, Simke i Marica otvaranjem kineske prodavnice, jednostavno se nema vremena za manje bitne stvari, idu i godisnji odmori. Jel vam drugovi treba jos neko objasnjenje?

Comments are closed.