ZA SARADNJU SA MARIBOROM

1. jul 2017.

Delegacija Maribora, predvođena županom Andrejem Fištravecom i koordinatorom za saradnju sa Kraljevom Andrejem Verličem, u kojoj su i direktori gradskih javnih preduzeća i njihovi saradnici, ovog vikenda je gost Kraljeva, u kojem će imati i kancelariju

Sa predstavnicima Maribora su se sastali gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i njegovi saradnici – pomoćnik, članovi Gradskog veća, direktori preduzeća, predstavnice Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.

Na radnom sastanku je bilo reči o dosadašnjoj saradnji, ali se razgovaralo i o budućim koracima koji proizilaze iz nedavno potpisanog Pisma o nameri, koje podrazumeva zajednički nastup partnerskih gradova oko EU fondova.

U poseti Kraljevu su direktori i predstavnici preduzeća „Marprom“, koje se bavi lokalnim prevozom i koje sad ima koncesiju za skijalište Pohorje, zatim preduzeća „Energetika“, koje ima gradsko grejanje i pumpnu stanicu na plin, preduzeća „Snaga“, koje se bavi smećem, i koje za mesec dana očekuje sve dozvole da počne izgradnju tehnološki najsavremenije i finansijski efikasne automatske sortirnice smeća, zatim Pogrebnog preduzeća, čija je direktorka je predsednica evropskog udruženja grobalja koja su bitna za kulturnu istoriju (tu su beogradsko, sarajevsko, bečko groblje…). Sa njima će razgovarati direktori i predstvanici kraljevačkih preduzeća – JKP „Čistoća“, JEP „Toplana“ i Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je istakao da je dugogodišnja saradnja između Kraljeva i Maribora i do sada bila veoma uspešna, ali da je veoma značajno što je prilikom prethodnog sastanka potpisan ugovor o međusobnim odnosima prilikom konkurisanja za evropske fondove i što se nastavlja ta vrsta saradnje.

Tehničko lice, predstavnik Maribora, razgovaraće sa našom osobom za kontakt. Mi smo obezbedili neophodne tehničke uslove za saradnju i prostorije u kojima će se predstavnik Maribora nalaziti kada bude u Kraljevu. Nadam se da će oni kroz svoje razgovore pronaći najbolji model saradnje i opredeliti se na koji način će konkurisati za sredstva iz evropskih fondova. Konkretne ponude postoje i nadam se da ćemo uspeti da započnemo realizaciju tih projekata – rekao je gradonačelnik Kraljeva istakavši značaj prisustva i predstavnika različitih javnih preduzeća koja funkcionišu u Mariboru i to što će njihovi predstavnici razgovarati sa našim direktorima kako bi se poboljšala saradnja u oblasti komunalnih delatnosti.

Gradonačelnik Terzić smatra da je veoma važno to što smo uspeli da predstavimo potencijale naše privrede Mariboru, a preko Maribora i Sloveniji i drugim zemljama EU. Predstavnici Maribora će otići i u „Korale uspešnu kraljevačku firmu, koja proizvodi parkovski mobilijar, klupe, kante i sve ono što je neophodno za uređenje parkovskih površina.

Mislim da su njihovi proizvodi izuzetno dobrog kvaliteta, da ispunjavaju sve standarde koji postoje u EU, a dokaz tome je i veliki izvoz ovog preduzeća u Rusiju u Ujedinjene Arapske Emirate. Oni žele da, saradnjom sa Mariborčanima, svoju lidersku poziciju na srpskom tržištu prošire. Mislim da će u tome uspeti. Na gradu je da uvek prikazuje potencijale svoje privrede, a na našim privrednicima da sa partnerima iz inostranstva dogovaraju svoje poslove – kaže gradonačelnik.

Župan Maribora Andrej Fištravec je kazao da su u Briselu dobili novac kojim će finansirati saradnju sa našim gradom.

U Kraljevu imamo sad kancelariju, imamo odgovornu osobu, tako da ćemo zajednički pripremati raspise za Brisel. Za preduzeće „Korali“, koje želi da dođe na tržište Evropske unije, videćemo mogućnost da preko Maribora napravi svoju poslovnu jedinicu. Moje kolege su bile u tom preduzeću i to što su videli je za naš grad veoma interesantno i tu vidimo veoma brzu mogućnost saradnje – mišljenja je župan Maribora.

Pored radnog dela posete gradu Kraljevu, gosti iz Maribora će, u nedelju, 2. jula, tradicionalno, učestvovati i u najveselijoj regati rekom Ibar – manifestaciji „Veseli spust“.

 www.kraljevo.org

1 komentar za naslov “ZA SARADNJU SA MARIBOROM

  1. . Odlicna prilika za saradnju i na temu aerodroma. Maribor ima velike planove. Garantujem da bi linija avionom do 100 mesta, dobro planirana, bila puna nasih ljudi koji rade tamo 

Comments are closed.