PONOVO RADI RAMPA

3. jul 2017.

Pre skoro mesec dana pisali smo o pokvarenoj automatskoj rampi u Ulici Vuka Karadžića u Kraljevu, ali je ovaj pružni prelaz, posle popravke kvara sada ponovo bezbedan, kažu nadležni u Železnici Srbije

U više navrata upozoravali smo nadležne u Železnici Srbije da se automatska rampa na pružnom prelazu u ulici Vuka Karadžića često kvari, što predstavlja veliki problem za vozače i pešake, kažu žitelji Boračkog naselja u Kraljevu. Od nadležnih u ovom javnom preduzeću saznajemo da putni prelaz na pruzi Lapovo-Kraljevo.Kosovska Mitrovica pripada automatskim sistemima obezbeđenja sa kontrolnim pružnim signalima, svetlosnom drumskom signalizacijom i polubranicima, koji je postavljen još 18. januara 2007. godine.

«Konvertor napona koji služi za napajanje kontrolnog pružnog signala pregoreo je 27. maja ove godine. Konvertor nije bilo moguće nabaviti na domaćem tržištu, pa je nabavljen iz inostranstva i montiran 18. juna, čime je ovaj putni prelaz doveden u ispravno stanje», navodi se u saopštenju preduzeća Železnice Srbije.

Za proteklih 10 godina, koliko je prošlo od ugradnje automatskog sistema na ovom pružnom prelazu, nadležni tvrde, nije evidentiran nijedan vanredni događaj, niti se ikada dogodio sličan kvar.

U saopštenju Infrastrukture železnicese navodi i da, ukoliko dođe do kvara u radu sistema signalizacije, bezbednost vozia i pešaka ne može da bude ugrožena, jer železnička pravila i propisi strogo definišu postupanje u takvim situacijama:

«Mašinovođa se oglašava zvučnom signalizacijom, a tek kada se uveri da su se drumska vozila zaustavila ispred putnog prelaza, lagano i pažljivo nastavlja vožnju», kaže se u ovom dopisu.

Tako su mašinovođe, saznajemo, i radile tri nedelje dok kvar na automatskoj rampi nije otklonjen.

U protekoj deceniji, koliko je prošlo od ugradnje automatskog sistema na ovom pružnom prelazu, nadležni tvrde, nije evidentiran nijedan vanredni događaj, niti se ikada dogodio sličan kvar.