DAN BORCA – SEĆANJE NA ŽRTVE

4. jul 2017.

Polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice, Kraljevo je obeležilo Dan borca, a vence i cveće položili su predstavnici gradske vlasti i predstavnici republičkih organa, udruženja, organizacija

Na Spomenik otpora i pobede venac je, najpre, u ime grada Kraljeva, položila zamenica gradonačelnika grada Kraljeva Marica Mijajlović sa saradnicima, a zatim i predstavnici vojske i policije, vojnih i mirnodopskih udruženja.

Grad Kraljevo obeležavao je 4. jul, Dan borca, i onda kada je to bio državni praznik, od 1956. do 2001. godine. Posle sedam godina pauze, od 2008. godine lokalna samouprava u našem gradu ponovo, sećanjem na žrtve, obeležava današnji datum.

Moramo da damo primer mlađima, da ih naučimo da treba da se sećaju prošlosti, onih koji su svoje živote dali za slobodu, jer ako ponekad ne gledamo u prošlost, nećemo moći ni da koraknemo u budućnost –  ocenila je Marica Mijajlović, zamenica gradonačelnika Kraljeva.

Pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović istakao je da Kraljevo organizovano, več nekoliko godina, obnavlja, popravlja i rekonstruiše spomen obeležja iz prošlosti.

Više od 20 godina niko o tome nije vodio računa, a mi kao nosioci javnih funkcija to radimo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Javnim preduzećem za uređenje građevinskog zemljišta i da brigu o spomenicima prenesemo mlađima – rekao je Jovanović.

Da je tako rađeno sve vreme, dodao je on, ne bismo danas bili u situaciji da ograđujemo Spomen groblje, deca bi znala da po grobovima ne treba da se gazi i po grobljima ne bi šetali konji.

Nadamo se da smo iz tih grešaka nešto naučili i da tako nešto neće nikada više da se ponovi – poručio je Jovanović.