ČEKAJUĆI PODRŠKU MEDIJI NA IZDISAJU

14. jul 2017.

Vlasnici lokalnih medija u Kraljevu budno prate proces sufinansiranja medijskih projekata, jer je većina njih već potrošila deo očekivanog novca iz gradske kase

Zbog teške finansijske situacije na ivici su strpljenja, a i opstanka pojedine TV stanice, onlajn i štampani mediji u Kraljevu. Zato se, takoreći, od početka godine, od vlasnika i novinara pomno prati proces gradske podrške njihovim projektima, pa je bilo primedbi što javni poziv nije raspisan još u prvom kvatralu tekuće godine, što se odužilo sa procedurom ocenjivanja projekata i odluke o sufinsiranju. Krenule su u tom nestrpljenju čak i priče da podele novca neće ni biti, ali konačno, kako smo i od Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva doznali, bliži se dan odluke i isplate.

Stručna komisija će se sastati za dva, tri dana, a odugovlačenju su doprineli i sami vlasnici medija, jer su pojedini kasno dostavili izveštaje o utrošku novca isplaćenog u prošloj godini. Imali smo na to primedbu i od budžetskog inspektora, ali smo, ipak, našli kompromisno rešenje da im malo taj rok, koji je bio do kraja januara tekuće godine, pomerimo, jer je i isplata novca iz budžeta malo kasnila. Uglavnom, posle predloga komisije, Gradsko veće će doneti odluku i novac će brzo biti isplaćen – tvrdi Terzić.

O tome smo još detaljnije obavešteni od Biljane Đurović, u Odeljenju za društvene delatnosti  grada Kraljeva, koja je dodala:

Od javnog poziva, raspisanog 14. aprila ove godine, nije se mnogo kasnilo, jer su ostavljani rokovi za pomenute izveštaje, za dopunu dokumentacije, tu je i postupak imenovanja komisije… Uglavnom, sada je sve spremno – kaže načelnica Đurović.

Inače, pred tročlanom stručnom komisijom je težak posao, treba podeliti 14 miliona i 250 hiljada dinara, koliko je grad Kraljevo ove godine izdvojio za lokalne medije, na čak 34 projekta koliko je na pomenuti javni poziv stiglo. Nisu za ova sredstva, a reč je o 0,4 odsto od ukupne gradske budžetske sume, konkurisali samo vlasnici medija iz Kraljeva, nego i iz okolnih, ali i udaljenih gradova u Srbiji. Svi su oni pronašli neku interesantnu obalst, temu koju su u novinarskom smilu smatrali važnom za Kraljevo, pa su to u projektima razradili i  zatražili sufiansiranje realizacije. Istina, i pojedini mediji iz Kraljeva su sa svojim projektima u temama već ,,gostovali“ u drugim opštinama i gradovima, pa je moguće da deo tog skromnog medijskog kolača ode i van Kraljeva.

autor: M. Dugalić

izvor „Politika“

1 komentar za naslov “ČEKAJUĆI PODRŠKU MEDIJI NA IZDISAJU

  1. . Novac će dobiti samo mediji koji su ujedno i PR služba SNS-a i ostalih na vlasti, to je valjda svima jasno.

Comments are closed.