REAGUJMO DOK NE BUDE KASNO

17. jul 2017.

Članice „Fenomene“ i oni koji daju podršku borbi protiv nasilja, danas su mirnim protestom na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu ukazali na sistemske propuste koji su prethodnih dana doveli do stradanja jednog deteta i dve žene u Beogradu

Povodom tragičnih ubistava žena, koja su se dogodila u proteklim danima u Centrima za socijalni rad u Beogradu, predstavnice kraljevačkog udruženja Fenomena, koje je član Mreže Žene protiv nasilja, organizovale su danas protest kojim traže odgovornost institucija-

Vesna Ristović, volonterka „Fenomene“ rekla je da su se članice udruženja „Fenomena“ okupile da bi ukazale na veoma značajan problem, koji je gorući i nakon stupanja na snagu 1. juna Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Zahttevamo od države i državnih institucija da mnogo ozbiljnije pristupaju problemima i da veruju ženi koja dolazi sa problemima vezanim za porodično ili partnersko nasilje – rekla je Ristović.

Protestom želimo da skrenemo pažnju javnosti i najoštrije osudimo i pozovemo na odgovornost institucije koje su doprinele ubistivima, poručili su okupljeni kojih nije bilo puno, ali su bili jedinstveni u stavu da je država obavezna da „u svakom trenutku, uvek i svuda, promoviše nultu toleranciju na nasilje i u potpunosti sprovodi sve mere u sprečavanju, zaustavljanju i kažnjavanju nasilja“.

SOS telefon u Kraljevu postoji već 10 godina, trenutno je u funkciji mobilni telefon, koji je dostupan 24 časa dnevno.

Nas nekoliko dežura na tom telefonu, ali smo u poslednje vreme imali samo sporadične pozive, što ne znači da nasilja nema, već da su žene verovatno preplašene i da je odgovor institucija i države vrlo loš, štzo uzrokuje dodadatni strah kod pripadnica nežnijeg pola – poručila je Ristović.

Ona je dodala da zvanična statistika o broju ubijenih i zlostavljanih žena ne postoji i da se javnost o ovakvim slučajevima informiše samo iz medija. Otkad SOS telefon u Kraljevu postoji, bilo je oko 500 poziva, neke žene javljale su se više puta i tražile određenu vrstu zaštite. Fenomena može da im pruži samo psihološko-emotivnu podršku, jer Kraljevo nema ni Sigurnu kuću, niti vid nekog drugačije udaljavanja žene od nasilnika.

Nemamo ni podršku gradskih vlasti, jer projekti SOS telefona na gradskim konkursima za sufinansiranja udruženja građana ne prolaze, kako bismo mogi da obezbedimo makar minimalna sredstva, koja bi omogućila da podržimo žene kojima je pomoć potrebna – istakla je Ristović.

One thought on “REAGUJMO DOK NE BUDE KASNO

  1. . Stvarno je sramota koliko se ljudi na mrežama čudi i zgražava nad tragedijama, a koliko ih se pojavi da to javno osudi!
    Muškarcima je to izgleda ok, jer ne vidim da ih ima na fotografiji?

Comments are closed.