PENZIONERI MEĐU NAJBOGATIJIMA

13. avgust 2017.

U proseku, kraljevačka organizacija penzionera raspolaže sa oko 150 miliona dinara (na računu dnevno oko 30 miliona, 80 na štednji i oko 40 miliona u pozajmicama), a privilegije privlače u članstvo i njihove kolege iz drugih gradova

Penzioneri u Kraljevu ističu da o njima niko ne brine, pa su oni rešili da svoju sudbinu sami ,,kroje“ i ne daju se, jer ko je član ovdašnjeg penzionerskog udruženja – neće ostati zaboravljen, gladan i bez lekova. Tome u prilog idu i podaci prema kojima je ovo udruženje sigurno najbogatije među sličnim organizacijama, čak bogatije i od mnogih ustanova i preduzeća. Na njihovom bankarskom izvodu je svakodnevno, u proseku, oko 30 miliona dinara, na štednji je oko 80 i još 40 u ,,obrtu“, dato na ime pozajmice članovima. A, od ukupno 31 hiljade penzionera, njih skoro dvadeset hiljada je učlanjeno u gradsko udruženje tj. u neku od 43 mesne organizacije.

U odsustvu, zbog službenih obaveza Timotija Nikolića, predsednika gradske penzionerske organizacije razgovoramo sa potpredsednikom dr Nikolom Krpićem i sekretarom Ratomirom Drobnjakom. Oni nam još govore o brojnim privilegijama koje njihovi članovi imaju, a naprivlačnije su novčane pozajmice koje iznose po nekoliko desetina hiljada u zavisnosti od toga da li penzioner za uduženje mesečno izdvaja jedan, dva ili tri odsto od penzije. Te pozajmice se dobijaju na najviše deset meseci, brzo i uz jednostvnu administrativnu proceduru i što je najvažnije bez kamate, jer kako naši sagovornici kažu ,,udruženje nije banka“. Takve pozajmice ponajviše privlače u članstvo kraljevačke penzionerske organizacije i penzionere iz drugih gradova Srbije i to ne samo iz okoline. Ali, to nije sve od privilegija za članove, jer je, recimo, na šestomesečnu otplatu već podeljeno četiri hiljade metara drva, na tromesečne rate kupuju se, posredstvom udruženja sve vrste mesa i ribe, paketi suhomesnatih proizvoda.Uz delimičnu novčanu podršku udruženja redovno se organizuju izleti…

Mi brinemo i o najsiromašnijim članovima, pa često dajemo jednokratne novčane pomoći. Nedavno smo podelili i pakete pomoći u kojima je brašno, šećer, ulje, kafa, pirinač, deterdžent, sapun… Sve to ide posredstvom mesnih organizacija, jer oni najbolje znaju materijalno stanje svojih članova. Tu oblast socijale imamo nameru i da proširimo – kaže sekretar Ratomir Drobnjak.

Pošto je dr Nikola Krpić potpredsednik udruženja, a i predsednik ovdašnjeg odbora PUPS-a upitali smo ga imaju li stranački članovi prednost kad su u pitanju pomenute privilegije u udruženju?

Ne, ne, mi smo svi ovde ravnopravni, a članstvo u partiji je dobrovoljno. Mi sada imamo 1.322 člana, bilo ih je znatno više jer smo, zbog nekih političkih trvenja u stranci, izgubili više od polovinu članstva. Stvarno nemamo uticja na rad udruženja. Hteo bih da dodam da ovde penzionerska organizacija ima i svoju ambulantu u kojoj rade određenih dana lekari, lekari specijalisti, a medicinske sestre svakodnevno. Takođe, mi za ,,Dan starih“ delimo posebne nagrade najstarijim članovima, onima koji najduže uživaju penziju. Imali smo, primera radi, do skora člana od stotinu godina. Želimo, dakle, da penzioneri žive što duže i u penziji što kvalitetnije – ističe Krpić.

A, kad, ipak, dođe poziv ,,odozgo“, na ime posmrtnine potomci preminulog člana udruženja dobijaju jednu, dve ili tri penzije i na to plus 10 odsto u novcu, a u zavisnosti da li je preminuli članarinu plaćao jedan, dva ili tri procenta od ukupne penzije.

tekst i foto: M. Dugalić 

izvor: “Politika”