KADA ZDRAVLJE POKUCA NA VRATA

31. avgust 2017.

Priča o organskoj hrani “Agrikulture Orlović” je, zapravo, priča o porodičnom poslu mudre četvoročlane porodice, a njen glavni junak je jedan mladi čovek koji se usudio da pokrene nimalo lak, ali pošten posao, kojem reklama i nije potrebna

            Nazdravlje! Uzdravlje! Da ste živi i zdravi. Samo nek je zdravlja. Zdrav čovek ima mnogo želja, a bolestan samo jednu. Zdrav si! Od Boga ti zdravlja! I tako dalje i tako dalje..

            Važno i jeste, nema tu spora. Samo, da li je baš tako lako dostupno?!

            Razume se da jeste, samo budete tvrdokožac da vas ništa ne pogađa, eliminišete stres, vežbate redovno, ignorišete tehnologiju i zdravo se hranite. Samo!

            Od svega se čini najlakšim ovo sa hranom. Uneseš malo više voća i povrća i to ti je to. Ali onda se pojavi pitanje ispravnosti istog. Već nam je svima dobro poznato koliko se danas sve hemijski tretira i to bez ikakve kontrole. Koliko smo se samo naslušali o neophodnosti prskanja, jer se plod neće održati i neće biti prinosa i mi tu uglavnom kapituliramo jer nam je jasno da proizvođači moraju od nečega da žive, pa i da prežive bukvalno. Pa onda jedemo tu malinicu, a u glavi stvaramo sliku hemijskih procesa u svom organizmu dok slast lagano nestaje. A tek kad se postavi pitanje da li dati deci.. Na to su svi osetljivi.

            Onda se pojavi termin „organsko“ što se vrlo često svede na nešto vanzemaljsko, čitaj – nedostupno, što bude mnogo skupo i ne znaš gde da ga nađeš. Skupo!! Četiri pretplate za mobilni telefon plus još dva-tri paketa nisu skupi, to je neophodno. Ali dobro, to je neka druga tema.

            A organsko je, jednostavno rečeno, zdravo, domaće, uzrelo na suncu u biodiverzitetu biljaka i insekata u kom svako ima svoju ulogu. Ima korisnih bubica koje oprašuju. One štetne se eliminišu tako što se uz povrće zasadi bosiljak, kadifa. Kupus štiti paradajz od ovoga, matičnjak štiti ono od onoga i tako u krug.

            U tako uigranoj atmosferi buja poljoprivredno gazdinstvo Orlović ili, kako ga oni nazivaju – Agrikultura Orlović. To je porodičan posao jedne fine, mudre četvoročlane porodice, ali je glavni nosilac jedan mladi čovek, Marko Orlović, koji se usudio da pokrene nimalo lak, ali pošten posao. Plodovi njegovog rada donose samo dobrobit najpre njegovim bližnjima, a onda i svim korisnicima.

            Imanje je dostupno svim zainteresovanim posetiocima. Prvi utisak je idilična priroda, cvrčci, cvrkut ptica, a zatim i eksplozija boja i mirisa povrća, začinskog bilja, cveća… Dok šetate kroz leje, ne možete da odolite da ne uzberete lopticu čeri paradajza i sočno ga smažete kao jagodu. I to mirne duše jer vam je jasno da je potpuno zdrav i intenzivno ukusan.

Sada će ovo da zaliči na reklamu, ali nije, jer im nije ni potrebna. Dobra preporuka je ono što što pokreće njihov posao koji su odličo razradili. Proizvode dostavljaju na kućnu adresu nevezano za količinu koju poručite. Kilogram – dva – deset, ne prave pitanje. A cene, slične kao u prodavnici. U svakom slučaju će sve uredno upakovati u papirne kese uz obavezan poklončić.

          Zato je ovaj tekst inspirisan pohvalom – za rad, odvažnost, dobronamernost, skromnost, kvalitet. Kada Orlović pozvoni, znate da vam je zdravlje pred vratima.

                Maja Gavrilović