NOVO OBEĆANJE ZA AERODROM „MORAVA“

15. oktobar 2017.

Operativno, kada bi sve išlo po planu, krajem prvog kvartala 2018. godine mogli bismo da očekujemo avione na kraljevačkom aerodromu, poručila je ministarka Zorana Mihajlović, dajući tako novi rok da „Morava“ postane vojno-civilni aerodrom

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je prilikom posete Kruševcu, gde je izrazila veliko zadovoljstvo radom Vlade Srbije u prvih sto dana, istakla da očekuje sastanak sa Ministarstvom odbrane sledeće nedelje. Ona je dodala kako smatra da se „previše odužilo pitanje aerodroma Kraljevo“.

Kao što smo podigli aerodrom Niš, tako isto mislim da hitno moramo da završavamo taj posao kod aerodroma Kraljevo, jer je on toliko važan. Možda čak ne toliko važan kada je reč o putničkom saobraćaju, koliko je važan za kargo i koliko je važan da iz celog kraja koji gravitira aerodromu omogući izvoz proizvoda – navela je ministarka.

Prema njenim rečima, da otvaranje ovog aerodroma zavisi samo od ministarstva na čijem je ona čelu, mogla bi da govorim o datumu kada će „Morava“ biti otvorena, ali da je u pitanju zajednički posao sa Ministarstvom odbrane, zato što vojni aerodrom treba da postane civilno-vojni.

Volela bih i nadam se da negde za mesec dana imamo potpisane memorandume, sporazume i sve što je potrebno da se krene u rekonstrukciju piste na čemu insistira Ministarstvo odbrane. Operativno, kada bi sve išlo po planu, krajem prvog kvartala 2018. godine mogli bismo da očekujemo avione na kraljevačkom aerodromu – istakla je Mihajlović.

 Ove njene reči, međutim, nisu ništa novo, jer i prilikom poslednje posete Kraljevu 27. jula prošle godine, ministarka Mihajlović rekla da će 2017. godine poleteti civilni avioni sa aerodroma u Lađevcima. I tada je poručila da je najviše vremena potrošeno na administativno-birokratske stvari, koje se još sprovode u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Kada je reč o Lađevcima u pitanju je deo vojnog aerodroma i to što moramo još da produžimo pistu i samo to je bio razlog zašto avion još nije poleteo sa tog aerodroma –  rekla je tada Mihajlović.

Godinu i po dana ranije, 11. februara 2015. godine, ministarka Mihajlović je  tokom obilaska aerodroma „Morava“, najavila formiranje privrednog društva „Aerodromi Srbije“ za maksimalno dva meseca, ali se to zaista dogodilo tek početkom 2016. godine.

Ona je tada izjavila:

Do leta (2015.) „Morava“ će postati civilno-vojni aerodrom, nedostajuća oprema stići će od aerodroma „Nikola Tesla“, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva uradiće svoj deo posla.

Novcem iz turske donacije od 10 miliona evra koju je prethodna vlast najavila u predizbornoj kampanji 2012. godine, bilo je planirano produženje i proširenje poletno-sletne staze i ojačanje taksi staze koja povezuje pistu sa putničkim terminalom, kako bi avioni tipa „boing“ i „erbas“ mogli da saobraćaju sa ovog aerodroma. Da li će poseta turskog predsednika Srbiji Redžepa Tajipa Erdogana uticati i na sudbinu aerodroma „Morava“, još uvek nije poznato, pa to kada će „Morava“ zaista i dočekati prve civilne vazduhoplove i putnike, možda zna samo nebo.

Pogledajte prilog iz 2015. godine sa hronologijom svih dotadašnjih političkih obećanja vezanih za aerodrom “Morava”.

One thought on “NOVO OBEĆANJE ZA AERODROM „MORAVA“

  1. . Biće još poprilično otvaranja Morave, narod je željan obećanja svojih političara, anaročito mi u Kraljevu.

Comments are closed.