DVA NOVA VOZILA ZA OBUKU I KABINET

17. novembar 2017.

Umesto na dotrajalim “jugićima”, zahvaljujući tzv. sredstvima od oportuniteta, đaci Elektro-saobraćajno tehničke škole iz Kraljeva, obučavaće se na na novim vozilima, a dobili su i nov kabinet na konkursu Ministarstva pravde

Elektro-saobraćajno tehnička škola “Nikola Tesla” iz Kraljeva ove godine je na konkursu Ministarstva pravde za sredstva prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja dobila 3.340.000 dinara za projekat u okviru kojeg su za obuku vozača i tehničara drumskog saobraćaja kupljena dva vozila “Hyundai i30” i opremljen kabinet računara za potrebe izvođenja praktične nastave na saobraćajnom, ali i na elektro-odseku, posebno za odeljenje informacionih tehnologija. Ovakav konkurs u Srbiji se raspisuje drugu godinu zaredom za tzv. “sredstva od oportuniteta”, odnosno od odlaganja krivičnog gonjenja, Naime, u situaciji kada zaprećena zatvorska kazna za određeneo krivično delo nije previsoka, postoji mogućnost da se uplatom određenih sredstava krivično gonjenje – odloži. Sva sredstva se skupljaju u jedan fond, a Ministarstvo pravde raspisuje konkurs na koji mogu da se prijave škole, zdravstvene ustanove I druge isntitucije koje služe opštim interesima.

U izradi projekta pomogla nam je i lokalna samouprava, zbog čega smo im vrlo zahvalni, kao i Ministarstvu pravde – istakao je Branislav Mićović, direktor škole, dodajući da će sve što je nabavljeno puno pomoći da obuka đaka bude kvalitetnija.

Na prošlogodišnjem konkursu Minsitarstva pravde, Kraljevo je dobilo sredstva za kupovinu instrumentarija u Opštoj bolnici “Studenica”, kraljevačkom Domu zdravlja i za kompletno renoviranje sportske hale u OŠ “IV kraljevački bataljon”.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić smatra da se radi o dobroj politici države, jer se na ovaj način, kako je rekao, doprinosi  razvoju grada, ali i čitave države.

Mi bismo, kao grad na neki način morali da obezbedimo sredstva za kupovinu ovih vozila, a ovako smo još jednom obezbedili sredstva iz budžeta Srbije, a nadam se da ćemo imati još više uspeha da za Kraljevo obezbeđujemo različita sredstva od različitih izvora finansiranja i da grad razvijamo – poručio je Terzić.

Učenici su se do sada, kako saznajemo, obučavali na dva putnička automobila marke “yugo” iz 2000. i 2004. godine, a postojao je i problem održavanja takvih, starih vozila.