IMENOM ISPISANA ISTORIJA

19. april 2016

Prošle su 134 godine otkada stanovnici Kraljeva ljubomorno čuvaju ime sa kraljevskim pridevom

Svečanom akademijom upriličenom u znak sećanja na 19. april 1882. godine, kada je ukazom kralja Milana dotadašnji Karanovac dobio ime Kraljevo, grad na Ibru danas je obeležio svoj imendan..

Vremeplovom kroz istoriju i vreme,  besedom “Imenom ispisana istorija” koju je kazivala Vesna Milojević, direktorka kraljevačkog Istorijskog arhiva, akademija je podsetila na ljude i događaje koji su utkani u temelje Kraljeva, grada u kojem se spajaju Ibar i Morava, a nekada su se ukrštali i carski drumovi.

Kraljevo, koje predstavlja prirodnu kapiju Doline vekova, varoš na koju uveče padaju senke kupola zvonika Žiče, majke srpskih manastira i kolevke naše pismenosti i državnosti, današnje ime je dobilo tokom posete kralja Milana, a na pisanu molbu tadašnjih Karanovčana, koje je predvodio knez Jovan Novaković.

Besedom “Imenom ispisana istorija” Vesna MIlojević podsetila je da su na dan kada je Kraljevo dobilo svoje ime, “kuće, dućani prošće i drveće bili okićeni zastavma, cvećem I lampionima, a svečanost uz pesmu i igru trajala je duboko u noć”.

Kralj Milan posetio je tada i razrušeni manastir Žiča:

«S religioznom poštom, kralj Milan se divio ostacima starog živopisa i s uzbuđenjem je čitao zapise Stevana Prvovenčanog», navela je direktorka Arhiva, podsetivši da je kralj Milan tada naredio da se razrušena Žiča obnovi.

Kroz istoriju Kraljevo je pet puta menjalo ime, a šest godina, od 1949. do 1955. godine nosilo je ime Rankovićevo, posle čega mu je vraćen današnji naziv.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić rekao je da su prošle 134 godine otkada je u gradu na Ibru kralj Milan izgovorio sledeće reči:

“Vaš kralj, vaš kum, hoće vašu budućnost da stavi pod okrilje ove značajne narodne tekovine koja je zemlji pridobila nov ugled, novu slavu. Vaš kralj, vaš kum, baš zato hoće da vas, prve i najbliže sedmovratoj Žiči, pozdravi danas rečima koje odgovaraju današnjim zemaljskim okolnostima, imenom građana – kraljevski grad Kraljevo”, podsetio je Ilić.

On je dodao da od tada stanovnici ovog grada ponosno nose i ljubomorno čuvaju ime sa kraljevskim pridevom i nabrojao uspehe aktuelne vlasti između dva imendana.

“Otvoreni su renovirana Internistička bolnica i vrtić «Ratarska kapija», rekonstruisane su brojne seoske i gradske ulice, obnovljena vodovodna mreža, krenuli su radovi na izgradnji zaštitnog bedema, uskoro će za civilni saobraćaj biti otvoren aerodrom “Morava” u Lađevcima”, rekao je gradonačelnik, dodajući da i dalje postoje velike poteškoće u pokretanju privrede i problemi nezaposlenosti, ali je izrazio uverenje da će stvaranjem industrijske zone ovi problemi biti ublaženi.

Svečanu akademiju organizovali su Gradska uprava i kraljevački Istorisjki arhiv Obeležavanje imendana grada pre desetak godina iniciralo je Zavičajno društvo „Kraljevo“,

U umetničkom delu programa nastupili su članovi gradskog hora “Crvčanin, a Istorijski arhiv Kraljevo je priredio izložbu “Imenom ispisana istorija” na kojoj su predstavljeni detalji vezani za promenu imena varoši Karanovac u Kraljevo.