KRALJEVO IZMIRUJE DUG EPS-u (VIDEO)

4. decembar 2017.

Članovi Gradskog veća u Kraljevu usvojili su danas rešenje kojim se, sa drugih budžetskih pozicija, preusmerava 31,45 miliona dinara za izmirenje računa za javnu rasvetu preduzeću Elektroprivreda Srbije

Obezbeđenje nedostajućih sredstava bilo je uslov da grad Kraljevo u potpunosti izmiri svoj dug prema EPS i pređe na realizaciju ugovora sa Hrvatskom elektroprivredom (HEP), koja je na tenderu oglašenom u junu, praktično, imala jedinu valjanu ponudu, budući da je ona koja je stigla iz EPS bila za 333.333 dinara viša nego što je tenderom bilo propisano.

Posle sednice Gradskog veča zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović rekla je da su pokušali da nađu rešenje u Zakonu o budžetskom sistemu, čiji član 61 dozvoljava da se u poslednjem mesecu u godini, pošto je rebalans već završen i javne nabavke završene, preostala sredstva mogu preusmeriti na ovaj način.

Zamenica  gradonačelnika je navela da „niko nije posebno radostan što će Kraljevo imati snabdevača električnom energijom za javnu rasvetu iz okruženja“, ali da je HEP imao nižu cenu, zbog čega grad Kraljevo nije imao osnov da prihvati domaćeg snabdevača.https://www.youtube.com/watch?v=kKRl6-KEKbM&t=24s

Ona je priznala da grad Kraljevo snosi krivicu za loše planiranje, budući da se kod izrade budžeta za 2017. računalo na uštede od brže zamene običnih led sijalicama, pa je za račune za javnu rasvetu planirano manje novca.

Osim toga, odmah po potpisivanju ugovora sa HEP u avgustu ove godine, EPS je Kraljevo prebacio sa redovnog na tzv. rezervno snabdevanje, zbog čega je mesečni račun za javnu rasvetu narastao sa osam na 14 miliona dinara.

Deo oktobarskog, novembarski i decembarski račun biće plaćeni iz ovih sredstava.

Sa 31,45 miliona dinara lokalna samouprava će obezbediti potvrdu da više nema dugovanja prema EPS, što će omogućiti početak realizacije ugovora po kojem će grad Kraljevo električnu energiju za javnu rasvetu kupovati od HEP.

Ranije je bilo najavljeno da će grad Kraljevo svoj dug prema EPS moći da izmiri tek iz budžeta za narednu godinu, ali je najverovatnije ova varijanta ocenjena kao bolja zbog mogućnosti da HEP, sa kojim postoji ugovor koji se ne realizuje već nekoliko meseci, tuži lokalnu samoupravu.

Prema rečima Tatjane Ćosić, rukovodioca Odeljenja za privredu i finansije, sredstva su preusmerena sa pozicija gde su javne nabavke već završene, a sredstva ostala neiskorišćena. Rešenje su, po predlogu ovog Odeljenja doneli članovi Gradskog veća, jer za rebalans, o kojem bi odlučivala gradska skupština – nema vremena.

3 komentara za naslov “KRALJEVO IZMIRUJE DUG EPS-u (VIDEO)

  1. . Dal ova zamenica gradonacelnika zna sta prica. Žena zajedno sa gradonacelnikom je izgubila kompas. Rebalans budzeta je radjen u oktobru, primenjuje se u novembru, pa se oko rasvete sve znalo i cak uvecana pozicija. Medjutim, nije racunato da treba da se da više svakog meseca 6 miliona dinara zbog rezervnog snadbevanja, odnosno pet meseci po 6 miliona to je ovih 30 miliona  (čašćava se EPS ili botovi koji tamo rade). Ovde je dobra poslovica ” gde ima ovaca bice i šišanja”.

  2. . A vi ste stručnjaci za kadrove ? Izvinite nismo vas prepoznali!

  3. . Ako je došlo vreme da se ova Ćosićka pita nešto u ovom Kraljevu znači da je poslednji ekser zakucan u sanduk ovog pokojnog grada…

Comments are closed.