Paljenje badnjaka u susret Božiću

U prisustvu nekoliko stotina vernika i monahinja, badnjak je najpre zapaljen u manastiru Žiči, potom ispred Crkve svete Trojice u centru Kraljeva, a više od hiljadu ljudi prisustvovalo je večernjoj liturgiji i paljenju badnjaka u porti Hrama spaljivanja moštiju svetog Save, koju je služio vladika žički Justin.

Na Badnji dan, uoči Božića, sveštenstvo je poželelo svim ljudima mir, radost i sreću u domovima, uz božićni pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi”.

Predstavnici gradskih vlasti, među kojima su bili gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, njegova zamenica marica mijajlović i pomoćnik Nikola Radević, čestitali su sugrađanima Badnje veče, poželevši im da u slozi i zdravlju, sreći, radosti i ljubavi dočekaju Božić kao najradosniji hrišćanski praznik.

Badnji dan je tradicionalnim spaljivanjem hrastovog drveta i večernjim liturgijama, koje je služilo sveštenstvo eparhije žičke, proslavljen i u ostalim crkvama u Kraljevu i crkvi Svetog Nikole u Ušću.

Paljenju badnjaka u trpezariji Svetog Save u manastiru Studenica, prisustvovalo je stotinak mestana ovog kraja, ali i vernika iz drugih delova Srbije.

Svečana bozićna liturgija u manastiru Žiča u subotu 7. januara služena je u 5 sati i 30 minuta, a u gradskoj Crkvi svete trojice u osam časova.

foto: Zoran Ljubojević