Članovi „Riznice“ otputovali za Australiju

Put Australije, jedine zemlje na svetu koja za sebe ima čitav jedan kontinent jutros je krenuo deo najboljeg izvođačkog ansambla „Kraljevačke riznice“. Iz naše zime zaputili su se u australijsko leto, a tokom februara će, prezentujući srpsku kulturu i tradiciju,  predstavljati Kraljevo i Srbiju u Melburnu Sidneju, Brizbejnu, na Gold kostu, u Kanberi i nekim manjim gradovima Australije.

Poziv za australijsku turneju „Kraljevačkoj riznici“ stigao je iz Srpskog kluba „Bonnyrigg“ u Sidneju, gde Kraljevčane dočekuju 5. februara. Do tada, oni će uživati u Melburnu. Po dolasku u Sidnej, zajedno sa domaćinima, učestvovaće na Srpskom festivalu „Sidnej 2018“, koji se održava u sidnejskoj luci Darling harbour..

Srećni smo što ćemo jedini predstavljati Srbiju, ali to, s druge strane nosi veliku odgovornost prema organizatorima da opravdamo poverenje koje su nam ukazali pozivajući nas na ovaj festival – kaže Igor Gudić, umetnički rukovodilac i direktor KUD „Kraljevačka riznica“, ističući da članovima ovog društva nije prva turneja po Australiji, ali jeste prva turneja dok traje vrelo leto na ovom kontinentu.

Pripreme su, kaže Gudić, bile kvalitetne i teške za igrače, ali su članovi  „Riznice“ koji putuju u Australiju voljni da daju sve od sebe kako bi na ovoj turneji bili pravi ambasadori srpske kulture. Na svojim koncertima oni će Igrati, uglavnom, za ljude našeg porekla kojima će se predstaviti igrama i pesmama iz različitih etno-koreoloških celina Srbije.

Pripremili smo kvalitetnan program i nadamo se da ćemo umesti pesmom i igrom iz njihovog zavičaja da obradujemo naše iseljenike, jer je pravilo da posle ovakvih turneja, i mi, i domaćini,  budemo bogatiji za divne uspomene – navodi Gudić.

Portal Krug pratiće turneju članova „Kraljevačke riznice“  čiji članovi žele, kako su nam rekli pred put, sa svima da žele podele svoje utiske o danima za pamćenje u zemlji kengura i koala. Najviše ih, ipak, raduje druženje sa članovima folklornog ansambla „Ravna Gora“ iz Sidneja, kojima su u junu prošle godine bili domaćini u Kraljevu. Prijateljstva među folklorcima, kažu, jača su od „običnih“, jer su oni zauvek vezani nevidljivim nitima, nitima koje svedoče da, iako su tanane, neraskidivo povezuju one koji znaju da ljubav prema folkloru nije potrebno objašnjavati. Tu ljubav, jednostavno, treba živeti, jer za nju nisu nepremostive ni, kao u ovom slučaju, radaljine od dvadesetak hiljada kilometara koliko, kažu, ima između Srbije i Australije, koju zovu još i „zemljom na kraju sveta“.