PREMINUO ZORAN SAVKOVIĆ DŽERI

9. maj 2016.

Kraj života čoveka koji je živeo za umetnost

Slikar, glumac, pesnik, pozorišni reditelj i nastavnik u penziji, Zoran Savković Džeri, preminuo je u Kraljevu posle borbe sa teškom bolešću.

Iako je, po želji roditelja, u srednjoj školi, morao da ode na zanat i deo svog radnog veka proveo u kraljevačkom «Elektronu» kao elektroinstalater, želja da bude deo sveta umetnosti nije ga napuštala, pa je u svojoj 31. godini upisao Višu pedagošku školu u Beogradu. To mu je omogućilo da počne da živi svoj umetnički san, a svoje umetničke hobije nastavio je da neguje i nakon odlaska u penziju krajem 2011. godine.

Bio je član i Kraljevačkog udruženja pisaca, dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti pozorišnih umetnosti, koje je ostvario sa članovima Teatar grupe «Sunce», a nedavno mu je, povodom 15-og rođendana baletskog studija «Art Denis Kasatkin» dodeljena  plaketa za posvećen stvaralački rad na umetničkom oplemenjavanju predstava tog studija u oblasti scenografije.

Zoran Savković Džeri biće sahranjen sutra (utorak, 10. maj) u 13 časova na Starom kraljevačkom groblju.

12 thoughts on “PREMINUO ZORAN SAVKOVIĆ DŽERI

  1. Smeker i umetnik. Strasno,velika tuga.Bio sam kod njega pre desetak dana i bio je u veoma  teskom stanju.No comment.

  2. Jerry. Met you a few time – always a friendly soul. Rest in peace, Jerry!  

  3. Džeri. Najsvestraniji umetnik kojeg sam poznavala i iskreni prijetelj! Počivaj u miru.

  4. DZERI. Do juče je trijumfovao pobede, pohvale i priznanja,a već danas,sa nebeskih visina  trijumfuje život koji se ugasio. Život koji je imao smisao, koji je živeo onako kako je želeo, po svojim pravilima, a ne po mišljenju zlih jezika koji su bili dodatna inspiracija i izazov da dokaze da društvo samo govori, prazno i dosadno,,a umetnici, kao što je bio on, stvaraju i vole ono što jesu. Voleo je svoj mali svet prepun muzike, slikarstva, pokreta i ljubavi. Iskreno se nadam da Kraljevčani neće zaboraviti ko je ziveo u onoj maloj kući koja obiluje istinskom ljubavlju prema umetnosti. Legendo, počivaj u miru, čast je bila poznavati te!RIP

  5. Dzeri. Eto, do juče trijumfujemo pobede i priznanja sa pozorišnih scena, a već sutra, trijumfujemo na nekim nebeskim visinama život koji više ne postoji. Nadam se samo da će jedna ovakva legenda ostati još dugo u sećanju svih, a najviše Kraljevčanima, koji ga nisu cenili, a on im je u inat uvek donosio najbolje nagrade, mnogo puta dokazao koliki je čovek, mnogo puta pokazao koliko je voleo to što radi i dokazao da je njegov život imao smisao. Voleo je svoj grad i ljude koji su mu okretali glavu na ulici, voleo je da im svojim ćutanjem kaže istinu, veleo je pravdu, voleo je život. I živeo ga je, onako po svojim pravilima, baš kako je želeo. I zaista, umetnicima su zli jezici bila samo dobra inspiracija i izazov. Čast mi je bila poznavati ga! Koliko je vredeo, pokazaće vreme i sve sto je ostavio iza sebe. Počivaj u miru, legendo. RIP

Comments are closed.