ZA NARCIS NA LIVADI, A NE U VAZI

13. maj 2016.

Zainteresovani još uvek mogu da se prijave za izlet na planinu Stolovi

Tradicionalna turističko-sportsko-rekreativna manifestacija „Narcisu u pohode”, u nedelju 15. maja,  biće održana po 60. put na planini Stolovi

Ova manifestacija svake godine okuplja veliki broj planinara i ljubitelja prirode, pa se i u nedelju očekuje veliki  broj učesnika.

Još uvek nije kasno da se zainteresovani za učešće prijave, i to putem telefona 060 66 82 896, 063 74 115 72, ili na mejl gvozdacpsd@gmail.com

Narcis je, na planinanama, vesnik proleća, cvet koji ima prirodno, umetničko i mitološko značenje. Legenda kaže da je ime dobio po mladiću iz grčke mitologije Narcisu. Lep, ali hladan, nije hteo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho. Ona je umrla zbog neuzvraćene ljubavi, a Narcisa, koji je bio zaljubljen u svoj odraz na površini jezera, Bogovi su prokleli. Stalno je pokušavao da zagrli sebe, da poljubi usne koje mu se primiču. Sve se više razočaravao i patio, jer je shvatio da je to nemoguće. Nakon što je prvi put doživeo gubitak i tugu, Narcis umire, a oni koji su tražili njegovo telo – pronašli su samo lep cvet i nazvali ga po njemu.

Dugo godina u narodu manifestacija je bila poznata pod nazivom «Berba narcisa», ali u međuvremenu podignuta ekološka svest i u samom nazivu «Narcisu u pohode» podrazumeva da je manifestacija namenjena zaljubljenicima u prirodu, planinu Stolovi i ovaj divni cvet koji treba da raste na planinskim livadama, a ne da posle izleta u prirodu završi u kuhinjskim vazama.