OPROŠTAJ OD ĐAČKOG DOBA (VIDEO)

20. maj 2016.

Maturski ples imao je i ove godine humanitarni karakter, jer su se kupovinom „zlatne“ krune od 100 dinara svršeni srednjoškolci pridružili akciji prikupljanja sredstava za pomoć nekadašnjem košarkašu Danilu Jovanovu

Tačno 1.152 maturanta iz devet kraljevačkih srednjih škola okupio je dvanaesti po redu Maturski ples u gradu na Ibru, koji je prvi u Srbiji započeo tradiciju ovakvog načina oproštaja maturanata od đačkog doba.

Podsetivši da su oni generacija koja je bilau prvom razredu osnovne škole kada je u Kraljevu održan prvi Maturski ples, gradonačelnik Kraljeva pozdravio je sve maturante i poželeo im sreću u daljem školovanju.

Maturski ples je i ove godine imao humanitarnu notu, jer su kupovinom simbolične kartonske zlatne krune svi kraljevački maturanti učestvovali u akciji kupovine liftne platforme za kvadriplegičara Danila Jovanova, košarkaške uzdanice kojem je saobraćajna nesreća 1998. godine prekinula sve sportske snove.

Maturanti su plesali uz zvuke kadrila i moravac, a odigran je i lila-dens, kao najava predstojećih Dana jorgovana, koji će ovog vikenda biti organizovani u znak sećanja na kraljicu Jelenu Anžujsku, pred čiji je dolazak u Srbiju u 18. veku cela Ibarska dolina zasađena mirisnim cvetom.https://www.youtube.com/watch?v=vSMMc457I-o

Tradicija Maturskog plesa u Kraljevu je započeta 2005. godine, zаhvаljujući pobrаtimstvu sа slovenаčkim Mаriborom, jer je idejni tvorаc „Mаturskog plesa“ Plesni sаvez Slovenije.

Ovakav vid obeležavanja oproštaja srednjoškolaca od najbezbrižnijeg životnog perioda od pre pet godina i zvаnično je grаdskа mаnifestаcijа, а Udruženje grаđаnа „Prijаteljstvo zа novа vremenа“, koje je mаnifestаciju orgаnizovаlo prvih šest godinа sаdа je suorgаnizаtor.

Tradicionalno, „Mаturski ples“ na centralnom gradskom trgu prati veliki broj ponosnih roditelja, prijatelja maturanata i njihovih profesora, a posle umetničkog dela programa neizbežno je tradicionalno fotografisanje svršenih srednjoškolaca kod popularnog „Milutina“, spomenika posvećenog srpskim vojnicima, učesnicima ratova od 1912. do 1918. godine.

Ove godine, pored maturanata iz Kraljeva u isto vreme plesali su svršeni srednoškolci iz još 17 srpskih gradova i 42 evropska grada, u pokušaju da obore dosadašnji najbolji rezultat iz 2011. godine u istovremenom plesu zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.