JOŠ SUTRA DIM IZ “MAGNOHROMOVOG” DIMNJAKA

23. maj 2016.

U utorak 24. maja se završava kampanja tokom koje su napravljene određene količine sinter-magnezita za naredna tri-četiri meseca

Uvek je dim iz “Magnohromovih” dimnjaka radovao Kraljevčane, jer su ti “dimni signali” javljali da je sve kako treba: ima posla, Fabrika vatrostalnih materijala radi, biće plate. U srećnija vremena, dimila su sva tri fabrička dimnjaka, a “Magnohrom” je proizvodio rekordnih 120.000 tona vatrostalnih opeka koje su, neretko, isporučivane i preko okeana. A opeke su, naravno, proizvodi višeg stepena obrade, nego što je sinter magnezit. Poređenja radi, tokom 2014. godine, u dve (kako to u Fabrici vatrostalnih materijala zovu) «kampanje», proizvedeno je oko 7.000 tona sinter magnezita. Taj obim godišnje proizvodnje bio je ravan nekadašnjoj polumesečnoj, ali je «Magnohrom» u 2014. i sa takvom proizvodnjom, od čijeg je izvoza prihodovao 2,5 miliona evra, bio najveći izvoznik na našem području. Slično je bilo i prošle godine.

I ovog proleća, iz jednog dimnjaka dimi već mesec dana. Nažalost, tako će biti samo još sutra, jer se u utorak 24. maja završava kampanja tokom koje su napravljene određene količine sinter-magnezita za naredna tri-četiri meseca, rekao je za Portal Krug direktor «Magnohroma» Đorđe Kosanović.

«Šta će biti sa «Magnohromom», još uvek ne znamo», kaže on.

Po svemu sudeći i još uvek nezvanično. ovo preduzeće koje je nekada hranilo gotovo pola Kraljeva, do kraja 2016. godine otići će u stečaj. Još je neizvesno hoće li država pre uvođenja stečaja ići na spasavanje delova »Magnohroma», ili će stečaj biti sproveden kroz Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), možda čak i bankrot.

Agencija za privatizaciju, koja je u međuvremenu prestala da postoji, oglasila je poslednjeg dana prošle godine prodaju imovine «Magnohroma» i po početnoj ceni od oko 4,9 miliona evra. Pravo učešće u postupku kupovine imovine Maghnohroma imala su domaća pravna lica koja se bave proizvodnjom vatrostalnih materijala ili metalurgijom najmanje tri poslednje poslovne godine ili ona koja imaju sopstvenu rudarsku proizvodnju. Uslov je bio i da im je prihod u 2014. godini bio najmanje 20 miliona evra. Na prodaju je ponuđena ukupna imovina Magnohromove fabrike vatrostalnih materijala, čija je procenjena vrednost na kraju prošle godine iznosila 9,7 miliona evra.

«Magnohrom» je bio u vlasništvu indijske kompanije «Global stil», ali je privatizacioni ugovor raskinut krajem 2007. godine, jer kupac nije ispunjavao ugovorene obaveze.

 Prodaja imovine tog preduzeća bila je oglašena i u maju prošle godine po početnoj ceni od 10,5 miliona evra, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Odluka kojom se proglašava neuspešnim postupak javnog prikupljanja ponuda za kupovinu imovine ovog preduzeća objavljena je na sajtu Ministarstva privrede 8. aprila ove godine. U njoj se konstatuje da je u predviđenom roku bio podnet samo jedan zahtev za otkup prodajne dokumentacije. To je, kako se navodi, učinilo privredno društvo «Afarak d.o.o.» iz Beograda, koje nije uplatilo naknadu za otkup dokumentacije, pa se u odluci navodi da u postupku prikupljanja ponuda za prodaju imovine «Magnohromona» nije podneta nijedna prijava, odnosno da za ovo preduzeće u celini – nije bilo zainteresovanih kupaca .

foto : Miroljub Dugalić