LISICE OSVAJAJU LONDON

24. maj 2016.

Bez straha u predivnim londonskim baštama prave svoja gnezda i porodicu, ulaze u kuće, a kada su gladne, umeju i da napadnu

U istoriji zapadne književnosti, nijedna životinja osim možda vuka, nije izazivala  toliko ljudske mašte, kao lisica. Vekovima su lisice imale svoje mesto u basnama i legendama, pa su i modernom dobu epiteti lukavi i pokvareni vezivani za njih, a za ljude sa tim osobinama govori se da su “kao lisice” ili “gori od lisice”.

Danas, ovde u Londonu, svakodnevno srećem bar pet lisica i to onih pravih. To su žive, prave gradske lisice. Kažu da su se one kao vrsta još u srednjem veku, dok su londonske vlasti uništavale šume i pravile put ka današnjoj globalizaciji, privikle na sve uslove zivota u gradu, danas metropoli.

Upućeniji tvrde i da su, u životinjskom svetu, lisice jedine životinje podložne korupciji i lažima. Eto, gde će im biti bolje za život, nego u srcu Londona (London City). Ali bez šale, lisice su štetočine. Bez straha u predivnim londonskim baštama prave svoja gnezda i porodicu, ulaze u kuće, a kada su gladne, umeju i da napadnu. Noću se kreću u čoporima, veoma pažljivo prelaze ulicu, imaju cilj i znaju gde će se zadrzati. Lisice k’o lisice, kao da znaju da ih zakon štiti dok “osvajaju” London. Sve su im to gradske vlasti omogućile. Hrane i skloništa na pretek, ali kao da im to nije dovoljno, počele su i krovove da pune.

Ima i građana koji o lisicama vode računa, samoinicijativno ih hrane. Ipak, mediji sve češće upozoravaju na probleme izazvane činjenicom da ove životinje prenose bolesti, vrše nuždu gde stignu, razvlače đubre, uništavaju prelepe privatne i gradske bašte. Broj im raste a čini se da je optimalan broj lisica u Londonu – odavno premašen. Rešavanje ovog probleme, koliko znam, još uvek nije na dnevnom redu mog lokalnog člana Parlamenta.

Do tada svi ćutimo. Stanovnici Londona i lisice međusobno se trpe. Jer, ovaj grad svima daje šansu za život. Samo da na kraju po onoj “čije ovce, njegova planina”, ne bude “lisice prevladale, London je postao njihov grad”.

                                                                            Snežana Medić

Autorka teksta je Kraljevčanka, koja od 1989. godine živi i radi u Londonu, ali sa velikom zainteresovanošću svakodnevno prati zbivanja u Srbiji…