Lekovita voda sa izvora kod Savinog kolena?

19. oktobar 2018.

Savino koleno je uređeno mesto za izletnike na Goču kod Kraljeva, ali manje je poznato da se u blizini nalazi istoimeni izvor sa kojeg su se meštani Brezne snabdevali vodom za piće jer je, kako tvrde, pitka i lekovita

Putokaz za Savino koleno je teško uočiti sa lokalnog puta za Goč jer je izvor u šumi pored korita planinske reke Turije. Trud se, ipak, isplati – na ploči pored udubljenja u steni piše da je to Savino koleno. Ali nije tako od davnina.

“Svakom bregu, izvoru i klancu ovde su najpre čobani davali imena: Mali Čukar, Suvo jezero, a Savino koleno, koje je sakriveno u gustom jovljaku, nekad su zvali Čašica.

Čobani su davali imena da bi se lakše snalazili na Goču. Stojanka Gavrilović iz Brezne još čuva testiju sa kojom je zahvatala vodu sa Čašice pre mnogo decenija.

“Uvek smo je zvali Čašica. Išli smo na vodu tamo, zahvatali. Išla su i deca, zahvatala vodu u testiji.”

Tomislav Gavrilović iz Brezne tvrdi da voda sa Savinog izvora blagotvorno deluje na očne bolesti, ali da retko ko dolazi:

“Tu smo čuvali stoku dok smo bili deca. Tu smo dolazili na vodu i pili je.”

Reka Turija razdvaja planine Goč i Stolovi, ali gočka strana obiluje vodama. Izvora ima na sve strane. Nenad Lačnevac, radnik “Srbijašuma” jedan takav je kaptirao i izveo vodu do česme pored puta:

“Pošto sam radnik Srbijašuma ja znam da je ova voda kvalitetna. Da je ispitana, da ima dosta magnezijuma.”

A Stojanka Gavrilović tvrdi da je voda najslađa iz testije, samo da ima ko da joj svakog dana donosi.

autor: Ratko Bečki

izvor: RTS