Mogućnost da Kinezi investiraju u Kraljevo?

19. oktobar 2018.

Predstavnici kineskih kompanija pokazali su danas u Kraljevu interes za infrastrukturne i građevinske projekte u Srbiji, ali i za druge oblike saradnje, između ostalog –  za učešće u pokretanju nove proizvodnje u Fabrici vagona

U Kraljevu je danas boravila delegacija kineskog grada Đilin iz istoimene provincije, koju čine predstavnici grada i privrednog sektora. Delegaciju je predvodio ambasador Srbije u Kini Milan Bačević, zahvaljujući čijem posredovanju su napravljeni prvi koraci ka budućem prijateljstvu i partnerstvu Kraljeva i Đilina.

Provincija Đilin, jedna od 29 kineskih provincija, nalazi se na severoistoku Kine, na granici sa Rusijom i Severnom Korejom. Kako su naveli njeni predstavnici, u odnosu na veličinu Kine, poput Raškog okruga je. Ima 4,5 miliona stanovnika. Veoma je slična Srbiji – po prirodnim lepotama, geološkom sastavu, vegetaciji… što je i jedan od razloga što su se njeni predstavnici opredelili za ovu posetu gradu Kraljevu.

Među članovima gostujuće delegacije su bili i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova grada Đilin i dve vodeće građevinske kompanije, koje su već tokom prvog razgovora sa gradonačelnikom Kraljeva i njegovim saradnicima iskazale interes da investiraju i realizuju neke projekte koje bi u bliskoj budućnosti dogovorili sa našim gradom.

Generalni sekretar udruženja spoljnih prijateljstava grada Đilin Li Janjong je izrazio veliko zadovoljstvo što je došao u mesto kao što je Kraljevo i poručio da je da postoji velika mogućnost saradnje u različitim oblastima između dva grada.

Nadam se da će zahvaljujući ovoj poseti naša delegacija moći da stvori uslove stanovnicima našeg grada da se što bolje upoznaju sa lepim Kraljevom. Takođe se nadam da će građani Kraljeva moći bolje da upoznaju Kinu i Đilin – rekao je Janjong, izrazivši očekivanje da će odnosi dva grada omogućiti započinjanje i proširenje saradnje u različitim oblastima, na prvom mestu privredno-trgovinske saradnje, u oblasti obrazovanja, kulture, sporta…

Vođa kineske delegacije je precizirao da to podrazumeva i ostvarivanje bratskih odnosa između dva grada.

Ambasador Srbije u Kini Milan Bačević je istakao da su predstavnici kineskih kompanija, koji su svoja preduzeća predstavili na sastanku, pokazali interes za infrastrukturne i građevinske projekte u Srbiji. Gosti iz Kine su ukazali i na druge oblike saradnje – učešće u pokretanju nove proizvodnje u Fabrici vagona.

Uveren sam da će danas započeti razgovori proizvesti nešto korisno i za provinciju Đilin, i za Raški okrug, i za grad Kraljevo. Bratimljenje gradova bi utrlo put ka ekonomskom, kulturnom, razvoju u oblasti sporta, obrazovanja. Ovo o čemu smo razgovarali danas je veoma ohrabrujuće i sa velikim optimizmom očekujem naredni period – naveo je Bačević.

Kina generalno iskazuje veliki interes za Srbiju, dodao je, jer prepoznaje svoje geopolitičke i geostrateške interese u ovom delu Evrope preko Srbije.

Srbija je kineski favorit u formatu 16+1, a sada  je na rukovodstvu i građanima Kraljeva da sebe približe Kini i da pokažu gostoprimstvo i drugim kineskim delegacijama koje će dolaziti u naš grad – naglasio je ambasador Bačević.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je podsetio na to da Srbija i Kina imaju potpisane sporazume o saradnji u različitim oblastima – ekonomskim, privrednim, u oblasti sporta i kulture i da su pokazatelj dobrih odnosa jedanaest poseta visokog ranga između predsednika dve zemlje, ministara i veliki broj poseta nižeg nivoa.

Zahvaljujući  ambasadoru Bačeviću, koji je Kraljevčanin, i koji je nastojao da pomogne uspostavljanju saradnje između Kraljeva i jednog mesta u Kini, došlo je i do današnjih prvih razgovora između predstavnika Đilina i Kraljeva. Nadam se da ćemo uspeti da razvijemo dobru saradnju u oblasti privrede, u oblasti kulture i sporta i da će Kraljevo pronaći još jednog strateškog partnera za saradnju i za svoj razvoj – poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Delegacija Đilina je nakon sastanka obišla i potencijale investicione lokacije, Fabriku vagona, a predviđen je i obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti, Manastira Žiče, planine Goč.

foto: Zoran Ljubojević