MALA POBEDA GRAĐANA I „KRUGA“

6. jun 2016.

Napuštena prostorija nekadašnjeg opštinskog Odbojkaškog saveza i obala iznad splavova očišćeni od smeća posle jučerašnjeg teksta na portalu

Nakon „prozivanja“ nadležnih zbog smeća koje ruži sliku o Kraljevu kao nekada najčistijem gradu u Srbiji, nisu prošla ni 24 časa, a lokacije sa fotografija koje je objavio portal „Krug“ – ekspresno su očišćene!

Nemamo, naravno, dokaza da je baš jučerašnji tekst na portalu izazvao takvu reakciju, ali smatramo da je najvažnije to što je smeće uklonjeno. Bilo je potrebno, dakle, samo malo dobre volje i izdvojenog vremena da se ovo i ranije uradi.

Ruku na srce, istina je da greh ne ide samo na adrese nadležnih, već i na dušu svakoga od nas, jer – ovakva mesta, kojih na teritoriji grada, naravno ima mnogo više, pokazuju kakvi smo postali i dokazuju naš nemar, bez svesti koliko će nas on jednog dana koštati, ili već košta.

Napuštena prostorija nekadašnjeg Opštinskog odbojkaškog  saveza u Hajduk Veljkovoj ulici, kroz čiji prozorski okvir (jer stakala odavno nema) nesavesni građani redovno ubacuju ostatke hrane ili papira nakon što završe sa obrokom u nekom od obližnjih lokala za prodaju brze hrane, jutros je, ne baš temeljno, ali – očišćena. Možda bi bolje bilo reći – čišćena, jer otpadaka još uvek ima. Zar posao nije lepo uvek uraditi do kraja, ili – „ako si ga čistio, majstore, što ne očisti kako treba“? Možda bi sada valjalo razmisliti i o zatvaranju ovog otvora, kako ovaj prostor ne bi i ubuduće služio kao velika kanta za otpatke.

Jutros smo zatekli i očišćenu levu obalu Ibra iznad splavova. Za svaku pohvalu!

One koji danas požele da šetaju sačekaće ozelenelo drveće i divna trava i na delu obale nizvodno, pre sportskih terena. U pitanju je deo koji je par puta plavljen i ove zime i na kojem je takođe bilo već ranije očišćenog smeća, pa danas ovaj deo izgleda kao deo najlepšeg parka.

Poštovani čitaoci i pratioci portala Krug, javljajte nam da i ubuduće nadležnima „skiciramo“ mapu mesta kojima fali čišćenje. Ali, setite se i sami, svaki sledeći put kada biste otpatke da bacite na mesto koje za to nije predviđeno, kako je važan zadatak svakoga od nas da ovu planetu iza sebe ostavi u boljem stanju nego što ju je zatekao.