U kraljevačkom muzeju – izložba, pa koncert

Izložba PREPOZNAVANJE 4 je nastavak dugoročnog regionalnog umetničkog projekta, koji je u svom četvrtom ciklusu započet rezidencijalnim programom u Ribarskoj Banji i Kruševcu 2017. godine kao deo istraživanja kustosa i umetnika u kontekstima koji su prepoznati kao zajedničke teme i specifične umetničke prakse.

Zastupljeno je šest umetnika: Jelena Rubil (Kruševac), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Ivana Stanković (Niš), Jovana Vujanović(Podgorica) i Bogdan Aleksandrov (Vidin) koji u svojim radovima mapiraju pitanja savremenih procesa u kontekstu promišljanja mesta umetnika i umetničkih dela, ali, pre svega, mesta pojedinca u savremenom svetu, odnosa ka prirodi, tehnologiji, digitalnoj kulturi, kao i pojava i pitanja koja proizilaze ili su u vezi sa prirodnim zakonitostima i fenomenima ukupne društvene stvarnosti.

Ustanove, saradnici na Prepoznavanju 4: Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Narodni muzej Kraljevo (Srbija), Narodni muzej Crne Gore na Cetinju (Crna Gora), Umetnička galerija „Nikola Petrov“ Vidin (Bugarska).

Projekat je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa i umetnika u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Budući da se ostvaruje kroz višeslojne saradničke mreže projekat je od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije prepoznat i podržan kao istinski doprinos decentralizaciji u kulturi.

U četvrtak, 14. februara u 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo biće održano muzičko – poetsko veče pod nazivom „Zenica oka moga gnezdo je lepote Tvoje“.

Poeziju govori i peva dr Boško Milovanović uz klavirsku saradnju dr Petra Ilića.

Ulaz je slobodan.