Grejanje u Kraljevu uskoro skuplje za 15 odsto?

19. februar 2019.

Nove, više cene za uslugu grejanja korisnika kraljevačke „Toplane“ važiće ako se sa ovim predlogom saglase i odbornici na narednoj sednici gradske skupštine, a gradonačelnik kaže da je ova mera bila nužna kako bi se sačuvalo preduzeće

Ukoliko se na narednoj sednici gradske skupštine i odbornici saglase sa predlogom o kojem su danas raspravljali članovi Gradskog veća, domaćinstva koja greje kraljevačka „Toplana“ (umesto dosadašnjih 80 dinara, uskoro će plaćati 92 dinara po metru grejne površine (bez PDV-a, a sa PDV-om 105,8 dinara) svih 12 meseci. Grejanje poslovnog prostora vlasnici i zakupci plaćaće šest meseci 230 dinara (umesto dosadašnjih 200, bez PDV-a) po metru grejne površine.

Pravdajući donošenje ovakve odluke gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić rekao je da se veliki broj toplana u okruženju nalazi u lošoj finansijskoj situaciji, sa dugovima od po nekoliko stotina miliona dinara, što nije slučaj sa kraljevačkom koja je svae godine iskazivala dobitak.

Da bismo sačuvali „Toplanu“, omogućili njen razvoj i ulaganja u širenje mreže, neophodno je da preduzeće bude finansijski stabilno, zato moramo da povećamo cene – obrazložio je predsedavajući Gradskog veća.https://www.youtube.com/watch?v=pfGFllP8csQ&t=9s

On je podsetio da je kraljevačka „Toplana“ u novembru 2016. godine snizila cene ispiruke toplotne energije, nakon što je Nadzorni odbor ovog preduzeća procenio da je to moguće zbog sniženja cena energenata.

To je bio jedinstven slučaj, ali je gas poskupeo za, čak, 30 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. „Toplana“ u Kraljevu godišnje troši 6,5 miliona kubnih metara gasa, a ako to pomnožimo sa 10 dinara koliko iznosi poskupljenje po kubiku, jasno je da je „Toplani“ neophodno 65 miliona dinara više kako bi ove godine funkcionisala – kaže Terzić.

Prema metodologiji, planirano je povećanje cene isporuke toplotne energije za 20 odsto, ali su se članovi Nadzornog odbora „Toplane“ usaglasili oko predloga da cene budu više za 15 odsto, a da deo troškova snosi ovo preduzeće.

Terzić je izneo podatke da usluga grejanja gradske toplane u Jagodini košta 96 dinara, u Užicu 100 dinara, Novom Pazaru 102, Smederevu 104, a u Gornjem Milanovcu 105 dinara.

Znam da podizanje cena nije popularno i da ćemo svi snositi troškove tog poskupljenja, ali mnogo je bolje podići cene sada, nego da populistički ćutimo i ostavljamo stare cene, a da onda, za tri-četiri godine, kada dug „Toplane“ bude bio 300, 400 miliona, kažemo da „Toplana“ nije više sposobna da snabdeva građane toplotnom energijom i da tek tada tražimo rešenja koja uopšte neće biti laka – istakao je gradonačelnik Kraljeva, dodajući kako zna da za ovakvu odluku lokalna vlast neće dobiti aplauz građana, ali da je to tako zbog toga što vlast razmišlja – domaćinski.

5 komentara za naslov “Grejanje u Kraljevu uskoro skuplje za 15 odsto?

  1. . U kom zakonu pise da se placa svih 12 meseci. Neka nadzorni odbor vec jednom izadje iz kafane i neka bolje prouci metedologiju za odredjivanje cene grejanja.

  2. . Bravo nesposobnjakovići, samo tovarite ovu sirotinju u Kraljevu ! 

  3. . Primetio čovek: dakle, “Ako je 105 dinara po m2, znači 60m2 biće oko 6.300 din mesečno cele godine (12meseci).To izadje 75.600din ili oko 640€. Za ovaj novac se u privatnim kućama greje duplo veća kvadratura, 120m2! Prvobitan cilj osnivanja toplana je bio taj da kolektivno grejanje bude znatno jeftinije? To, izgleda,u Srbiji ne važi!”

  4. . Toplana ima višak radnika i visoke plate.
    Nije samo poskupljenje energenata uzrok “teške” situacije.

Comments are closed.