PROBLEM KOJI, KAŽU, IMA REŠENJE

13. jun 2016.

Privrednici i meštani Grdice nezadovoljni projektnim rešenjem dela rekonstrukcije Ibarske magistrale, nadležni voljni na kompromis izmenom projekta

Tražimo da se preduzećima u ulici Živojina Lazića Solunca omogući ulaz i izlaz teretnih kamiona, kako bismo normalno mogli da radimo, poručili su danas predstavnici nekoliko kraljevačkih preduzeća i meštani Grdice koji žive desno od Ibarske magistrale, izražavajući nezadovoljstvo zbog načina na koji je projektom rešen kružni tok  na mestu trokrake raskrsnice, kod skretanja prema preduzeću “Radijator inženjering”.

Prema projektu, traka kojom se sa Ibarske magistrale skreće ka ovoj ulici, predviđena je za putnički saobraćaj samo u jednom smeru. Meštani su ulicu Živojina Lazića Solunca do sada koristili kao dvosmernu, ali ubuduće iz nje neće moći da izlaze na kruzni tok, odnosno na Ibarsku magistralu, jer je to, kažu nadležni, i zakonski nemoguće kada je u pitanju kružni tok na putu ovog reda. Problem je, međutim, što je pristup kamionima do ovog dela Grdice, praktično, nemoguć i sa druge strane, ulicom Tike Kolarevića koja je predviđena samo za vozila lakša od pet tona.

“Za nas putnički saobraćaj malo znači, jer mi radimo sa šleperima, a po ovakvom rešenju, kamioni neće moći ni da dođu, ni da izađu iz naših firmi”, kaže Radojko Janić, osnivač “Radijator inženjeringa”.

Zato je od nadležnih tražio kompromisno rešenje, koje bi omogućilo da nastave nesmetano da obavljaju svoj posao.

“Samo u moje preduzeće dnevno ulazi između šest i osam kamiona repromaterijala, a izlazi osam do deset kamiona repromaterijala za drugi pogon, koji naša firma ima u Šeovcu”, pojašnjava Janić, napominjući da su u problemu sva preduzeća, koja na ovom prostoru legalno rade i za svoje objekte imaju građevinske dozvole, zbog čega je lokalna samouprava dužna da im omogući da rade.

Marica Mijajlović, direktorka kraljevačke Direkcije za planiranje i izgradnju kaže da je u pitanju investicija republičkog preduzeća “Putevi Srbije”, da radove izvodi firma “Štrabag”, čiji je podizvođač čačansko preduzeće “Putevi”, a da je Direkcija samo operativa u smislu geodetskih radova, rešavanja imovinsko-pravnih odnosa itd…

“Nikome ne odgovora tehnički neupotrebljivo rešenje, ali mora da se zna i da je izlazak teretnog saobraćaja u kružni tok – nemoguće”, naglašava Mijajlović, dodajući da je svesna da širina ulivne saobraćajnice ne omogućuje ulazak kamiona u ulicu Živojina Lazića Solunca i da je tek izlazak iz nje na magistarlu – neizvodljiv.

Zato, kako je rekla, nema potrebe da ljudi blokiraju radove i da koriste teške reči, jer će nadležni, obećala je, učiniti sve da posao bude urađen kako treba.

“Priključak će mirati tehnički da bude rešen tako da zadovoljava potrebe preduzeća koja, u ovom delu grada zavisi od teretnog saobraćaja i nema govora o stavljanju katanaca”, rekla je direktorka Direkcije, aludirajući na izjavu Janića da će, ako se ništa ne promeni, morati da prodaju ili zatvaraju firme.

Prema rečima direktorke Mijajlović, gotovo je izvesno da će se odstupiti od projekta, kako bi bio napravljen dogovor da firme mogu da nastave nesmetano da rade.

“Građani ne mogu da traže da bude isto kao I pre, jer je ranije bilo nebezbedno kada su vozila direktno iz ulice Živojina Lazića Solunca ulazila direktno u raskrsnicu”, navela je.

Sličan problem pojavio se i kod skretanja za preduzeće “NG SYSTEM”, iznad “Lukoil” pumpe.